Poziv, naj mejni prehod Holmec ostane odprt

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
01.04.2020 10:51

Nocoj želi Avstrija zapreti mejni prehod Holmec, zato smo koroške župane vprašali, ali so in bodo ukrepali in vladi pozvali k dogovoru, da do zaprtja ne bi prišlo. Na ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja pa smo naslovili vprašanje, ali se še vendarle lahko z diplomatsko akcijo avstrijska enostranska poteza prepreči in prehajanje za delavce in tovorni promet dopusti kot doslej

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mejni prehod Holmec je danes še odprt, Avstrijci naj bi ga pomoči zaprli, kar zbuja nelagodje in otežkoča prehajanje na delo zaposlenim v Avstrijo in tudi tovorni promet.  
Tomaž Ranc

Avstrija se je za zajezitev koronavirusa odločila nocoj zapreti mejni prehod Holmec, v prihodnje naj bi na Koroškem ostala odprta samo mejni prehod Vič in Radelj, kar ob meji zbuja veliko nelagodja. Znano je, da se dnevno na delo v Avstrijo vozi večje število ljudi s Koroške, tudi Mežiške doline, ki naj bi tako poslej za pot na delo uporabljali precej daljšo pot - preko mejnega prehoda Vič.
Doslej gladko, poslej uro dlje in možna gneča
Doslej je kljub poprejšnji zaostritvi mejnega režima na Holmcu (odprt je bil od 5. do 23. ure) ob občasni jutranji gneči vse potekalo gladko. Ljudje, ki desetletja odhajajo na delo v Avstrijo, imajo za prehajanje meje vsa potrebna potrdila avstrijskih delodajalcev, obenem so na mejnem prehodu Holmec podvrženi dnevni kontroli (merjenje temperature in možnost zavrnite v primeru bolezni), napovedano podaljševanje poti na Vič pomeni dodaten strošek in časovno oviro za običajen prihod na delo.
"Po naši oceni se sedaj prečka mejni prehod Holmec 250 vozil – od dnevnih migrantov, tovornjakov, kombiniranih vozil," je povedal komandir Policijske postaje Ravne Dimitrij Gaberšek. Ker je tudi na avstrijski strani sedaj nekaj podjetij zaprtih ali delajo v manjšem obsegu (Mahle Filtersysteme Austria v Šmihelu in še nekatera), je število prevozov resda manjše, vendar promet še vedno poteka.
Tudi slovenska policija je v zadnjih dneh vzpostavila nadzorno točko, ki je v primeru Avstrijske popolne zapore ne bo več. "Kontrolo izvajamo samo zaradi navodila, ki določa vstop iz Avstrije v Slovenijo. Če bo mejni prehod zaprt, zapirajo ga Avstrijci, ne mi, mi kontrole ne bomo več izvajali. Sedaj je bila kontrolna točka začasna in po potrebi, ponoči, ko je bil z njihove prehod zaprt, nas tam ni bilo. Je pa ta trenutek nekoliko večji promet na Viču," je dejal direktor PU Celje Niko Kolar.
Če je na primer zaposleni Prevaljčan na delo v Šmihel preko Holmca potreboval dobrih 20 minut v eno smer oziroma 40 v obe, bo po novem preko Viča v eno smer potreboval 47 minut, oziroma 94 minut v obe smeri, na mejnem prehodu Vič pa je pričakovati tudi gnečo, saj želijo ljudje na delo priti točno, ker avstrijski delodajalci zamud gotovo ne bodo odpuščali.
Obenem bodo v prihodnje zaradi samega daljšega potovanja (vsaj eno uro več bodo na poti) na delo v Avstrijo potencialno bolj ogrožali avstrijske državljane in sebe ob morebitnih medsebojnih stikih, nesrečah ...
Se bo Slovenija odzvala?
Vprašanje, ali in kako bodo ukrepali, smo naslovili tudi na predsedujočega Sveta koroške regije, župana Vuzenice Franja Goloba ter župane občin Mežiške doline. Ali bo Slovenija ukrepala po diplomatski poti in urgentno prepričala avstrijsko stran, naj Holmca vendarle ne zapre, pa smo vprašali tudi ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja, a odgovora še nismo prejeli.
V vprašanju županom smo poudarili, da ko bo mejni prehod enkrat zaprt, lahko tako ostane dlje časa in da utegne poteza, ne glede na vzorno sodelovanje med avstrijsko in slovensko Koroško, dnevne migracije in druge stike, takorekoč skupno življenje, vnesti nepotrebno nezaupanje.
Zjutraj se je na naše vprašanje odzval prevaljski župan Matic Tasič, sredi dneva pa še v imenu vseh 12 županov predsednik Sveta koroške regije, župan Vuzence Franjo Golob, ki je poziv naslovil na vlado in njenega predsednika Janeza Janšo. V precejšnjem delu povzema naše vprašanje županom in dodaja poziv: "V imenu vseh ljudi, ki dnevno prehajajo mejo zaradi dela v Avstriji in v imenu vseh županov Koroške regije prosimo, da mejni prehod Holmec ostane odprt. Za nespremenjen režim delovanja in odprtost prosimo tudi za mejne prehode Radelj in Vič.
V okviru Unescovega Globalnega Geoparka Karavanke se trenutno izvajajo finančno veliki investicijski projekti, financirani s strani EU, v okviru Interregovih nepovratnih sredstev. Čezmejno sodelovanje je vzorno.
Tukaj na obeh straneh meje živimo tako rekoč skupno življenje, poteza zapiranja mejnega prehoda Holmec pa utegne uvesti nepotrebno nezaupanje med Slovenci in drugimi na obeh straneh meje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta