Vladna večina klonila pod amandmaji

Uroš Esih Uroš Esih
31.03.2020 20:08

Kljub naglici, ki spremlja sprejemanje mega protikoronskega paketa pomoči prebivalstvu in gospodarstvu, naposled vendarle dodaten dan za obravnavo okoli 200 amandmajev k zakonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Interventni zakon je poslancem predstavil finančni minister Andrej Šircelj.
Robert Balen

Na začetku današnje seje odbora za finance v državnem zboru je vladna večina v odboru kljub svarilom opozicije, da ni bilo dovolj časa za preučitev predloga intervencijskega zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo, ki je težak kar tri milijarde evrov, nadaljevala obravnavo, ki je bila na koncu vendarle prekinjena in prestavljena na jutri. Državni zbor tako jutri na plenarni seji še ne bo potrjeval megakoronskega paketa.
Poslancem pregorevajo telefoni
Vlada je predlog interventnega zakona javnosti predstavila v nedeljo popoldne, takrat pa so ga na mizo dobili tudi poslanci, ki se morajo prebiti skozi obsežno gradivo. "Finančno gledano je to najobsežnejši zakon, ki ga je DZ kadarkoli sprejemal," je povedal Luka Mesec, koordinator Levice. "Seveda podpiramo prizadevanja vlade, da se zadeva čim prej uredi, a želimo biti predvsem odgovorni," je dejal Robert Pavšič iz LMŠ in še dodal, da so poslancem v zadnjih 24 urah skoraj pregoreli telefoni, saj jih kličejo društva, posamezniki in drugi, ki se v tem zakonu ne najdejo.
Tako opozicija kot koalicija sta pripravili po okoli 100 amandmajev k zakonu. Na koncu dneva predsedniku odbora za finance Robertu Polnarju (DeSUS) ni preostalo drugega, kot da je razpravo prekinil; nadaljevala se bo jutri. Plenarna seja državnega zbora, ki je že bila sklicana za jutri, bo predvidoma v četrtek. "A le, če bo odbor v sredo končal delo," je še dodal Polnar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta