Volilna zakonodaja: Načelno za ukinitev okrajev in prednostni glas

Uroš Esih Uroš Esih
14.06.2019 17:57

Pogajalci parlamentarnih strank so se danes pri predsedniku republike Borutu Pahorju načelno dogovorili, da se ukinejo volilni okraji, volivci pa glasujejo o celotni listi kandidatov na ravni volilne enote

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo Rudiju Medvedu uspelo poenotiti politiko in zadostiti ustavnemu sodišču? 
Robert Balen

Tretji krog pogajanj za zaprtimi vrati o spremembah zakona o volitvah v državni zbor pri predsedniku republike Borutu Pahorju je prinesel načelni dogovor o osnutku predloga sprememb zakona. Po približno uri in pol pogajanj so iz urada predsednika sporočili, da je bilo doseženo večinsko soglasje o spremembah volilnega zakona, o katerem so ustavni sodniki decembra lani ugotovili, da 4. člen o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor, ki določa območja volilnih okrajev, ni skladen z ustavo. Državni zbor ima čas, da neskladje odpravi v dveh letih, torej do decembra 2020.

Kaj načelno podpira večina

Pogajalci parlamentarnih strank so se torej načelno dogovorili, da se ukinejo volilni okraji, volivci pa glasujejo o celotni listi kandidatov na ravni volilne enote, na kateri mora biti toliko kandidatov, kot se jih voli – torej enajst. Poleg tega se uvede relativni neobvezni prednostni glas, kar pomeni, da volivci glasujejo za listo kandidatov, lahko pa na tej listi dodelijo tudi prednostni glas enemu od kandidatov. Višina praga za kandidata, izvoljenega s prednostnimi glasovi, sledi formuli, kot je v sistemu za volitve v Evropski parlament. Za porazdelitev sedežev se na evropskih volitvah uporablja precej zapleten d'Hondtov sistem.

Šefi poslanskih skupin spet 12. julija

Predstavniki strank so se danes pri Pahorju dogovorili, da bodo na podlagi pripravljenega čistopisa novele zakona dokončno odločitev o vsebini in nadaljnjih korakih pri njenem uveljavljanju sprejeli predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin na delovnem kosilu pri predsedniku republike 12. julija. Vzporedno kot rezervna varianta, če ta scenarij vseeno spodleti, pa, kot rečeno, pripravljajo tudi predlog sprememb območij volilnih okrajev. Predlog bodo v nadaljevanju obravnavale poslanske skupine.
Gre za spremembe, pravi Medved, ki morajo biti odraz širšega družbenega soglasja, saj je za sprejemanje določena dvotretjinska večina poslancev državnega zbora, za ukinitev volilnih okrajev je treba zbrati 46 glasov, za uvedbo relativnega prednostnega glasu pa 60 glasov poslancev. Naslednje volitve v Sloveniji bodo prav parlamentarne, redne leta 2022, če ne bo prej predčasnih volitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta