Vox populi: SD najmočnejša opozicijska stranka, partnerjem SDS v koaliciji ne kaže dobro

Rok Kajzer Rok Kajzer
20.07.2020 03:00

Vladajoči stranki SDS, ki zaseda vrh lestvice, se že od maja podpora ne povečuje in ostaja pri 22 odstotkih, njenim partnerjem pa ne kaže dobro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odkar SD vodi Tanja Fajon, se je stranka utrdila na drugem mestu priljubljenosti.
Robert Balen

Če bi bile volitve to nedeljo in bi nanje odšli opredeljeni oziroma odločeni volivci, bi naslednjo vlado sestavila trenutna opozicija s SD Tanje Fajon na čelu. Imela bi 46 poslanskih mest, kar je ob tradicionalni podpori dveh manjšinskih poslancev in s tem 48 glasovi dovolj za izglasovanje ministrskega kabineta. Trenutna opozicija tudi ne bi potrebovala štirih poslanskih mest, ki bi jih imel Desus Aleksandre Pivec. Njena stranka se sicer še naprej giblje na nevarnem robu vstopa v državni zbor. Sedanja vladna koalicija pa bi imela v DZ skupaj 42 poslancev, seveda brez SMC Zdravka Počivalška, ki jo anketa komaj zaznava.

SD še naprej drugi

Kako pa je z opozicijo? SD se že drugi mesec zapored utrjuje kot najmočnejša in najpomembnejša opozicijska stranka. Potem ko so zapustili tretje mesto, se podpora njim giblje okoli 15 odstotkov. Podpore sicer niso povečali, nasploh pa je za skoraj vse stranke ta mesec značilno, da so nekako "stabilizirale" svojo pozicijo na lestvici. Tudi LMŠ Marjana Šarca je ostal pri desetih odstotkih, le Levica Luke Mesca se je vrnila k šestim odstotkom; junija se je prvič dvignila nad osem. SAB Alenke Bratušek še naprej ne kaže najbolje kljub rahlemu dvigu deleža, a ta (1,4 odstotka) ne omogoča političnega preživetja. Ostaneta še SNS in SLS, obe za zdaj brez večjih možnosti na volitvah. SNS je padla na 0,5 odstotka, SLS se je dvignila na 1,8 odstotka.

Kaj pa aplikacija?

Julijsko merjenje priljubljenosti slovenskih politikov ni prineslo večjih sprememb na razpredelnici. Predsednik republike Borut Pahor ostaja na čelu, tokrat ima malenkost nižjo oceno kot junija, pred Tanjo Fajon, ki je ocenjena malo boljše kot minuli mesec. Ljudmila Novak se je za las uvrstila pred Tomaža Gantarja, ki je ocenjen opazno boljše kot njegova strankarska šefica Pivčeva. Marjan Šarec se pogreza proti sredini razpredelnice. Tokrat je na sedmem mestu, za Milanom Brglezom, ki je pridobil štiri mesta. Največji padec na razpredelnici so zaznali pri Zmagu Jelinčiču, padel je za sedem mest in končal na dnu razpredelnice. Vladajoči SDS na tej lestvici ne kaže najbolje. Vsi so v drugem delu lestvice. Janša je šele na 13. mestu, Anže Logar na 17., Milan Zver na 18. in Aleš Hojs na 19. mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta