(Vox populi) Upadanje podpore Šarčevi vladi in vzpenjanje Toninove NSi

Rok Kajzer
17.11.2019 18:21

Stranka Mateja Tonina prehitela koalicijsko SD Dejana Židana, rahlo navzgor tudi LMŠ, SDS pa stabilno navzdol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V tokratnem merjenju javnega mnenja Vox populi, ki ga za Večer, Dnevnik in RTV Slovenija izvaja agencija Ninamedia, velja izpostaviti dvoje - nadaljevanje upadanja podpore vladi in (sicer ne zelo izrazit) skok NSi Mateja Tonina. Ta stranka je preskočila SD Dejana Židana in se uvrstila na tretje mesto med strankami (za LMŠ in SDS). SD, ki praviloma prepriča desetino vprašanih, je zdrsnila na dobrih sedem odstotkov, vzpon z dobrih petih odstotkov na 7,4 pa je bil dovolj za NSi, da je prehitela drugo najpomembnejšo koalicijsko stranko.
To se je v zadnjih dvanajstih mesecih zgodilo le še marca, ko je NSi za 0,1 odstotka prehitela SD. Predtem in zatem sta bili stranki sicer bolj ali manj narazen. Ali gre za trend ali pa le za trenutno razpoloženje v volilnem telesu, bodo pokazale prihodnje meritve; stranki sta se doslej, kot rečeno, že približevali, a se nato tudi oddaljili - NSi praviloma navzdol, SD navzgor.
Več zaskrbljenosti kot v SD pa bi moralo biti v LMŠ, kjer se trend upadanja podpore vladi, katere glavni motor so, nadaljuje. S septembrskih zelo udobnih 60 odstotkov so ta mesec pa na 44,6 odstotka. Še minuli mesec je bilo takšnih, ki vladno delo ocenjujejo kot uspešno, nekoliko več od tistih, ki so menili, da je vlada neuspešna, tokrat pa je slika že spremenjena. Več je tistih, ki njeno delo ocenjujejo kot neuspešno. LMŠ se ta "vladni" padec sicer ne pozna preveč - v primerjavi s prejšnjim mesecem je še nekaj pridobila.
V jutrišnjem Večeru objavljamo še druge podatke tokratnega merjenja javnega mnenja, lestivco najbolj priljubljenih politikov, anketirancem pa smo zastavili tudi več vprašanj, povezanih z omejitvami Banke Slovenije pri dodeljevanju potrošniških in stanovanjskih posojil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta