Vpis prvošolcev: Če je le mogoče, v šolo v okolišu

Franja Žišt Franja Žišt
11.02.2020 17:00

Že to, da gredo otroci v novo institucijo, je zanje velika novost, zato je dobro, da vsaj en del otrok poznajo, svetuje psihologinja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli 20.700 otrok bodo starši te dni vpisali v prvi razred. Več kot desetina generacije pa bo šla v šolo šele leto kasneje.
Marko Vanovšek

Bodoči prvošolci in njihovi starši si te dni, ko potekajo vpisi v prvi razred, že ogledujejo šole, ki jih bodo obiskali jeseni. Nemalo vprašanj se poraja staršem, od tega, ali naj otroka vpišejo v najbližjo šolo, tisto, ki je bližje njihovi službi, ali tisto, ki velja za boljšo, do tega, kako pomembno je, da gre otrok iz vrtca v šolske klopi skupaj s svojimi prijatelji. V novo šolsko leto 2020/21 bo zakorakalo okoli 20.700 otrok.
Zaradi načina življenja imajo starši danes več informacij kot nekoč in posledično tudi več vprašanj ob vpisu, pravi ravnateljica OŠ Toneta Čufarja v Mariboru Špela Drstvenšek. "Mi pa moramo poznati vse odgovore, nastopiti argumentirano, v skladu z zakonodajo in za dobro otroka. Tako se večina primerov razreši brez večjih težav," pojasnjuje ravnateljica.
Izberejo enega prijatelja ali prijateljico
Zagotovo je za učenca iz več razlogov najbolje, da obiskuje šolo v svojem šolskem okolišu, izpostavi sogovornica. "Je pa res, da včasih službe izven kraja bivanja določajo časovni tempo življenja in vpis v svoj šolski okoliš praktično ni mogoč. Zato se nekateri starši odločajo otroka vpisati tam, kjer imajo zagotovljeno varstvo. Šole moramo pri tem upoštevati zakonodajo, najprej vpisati vse otroke z našega šolskega oziroma gravitacijskega območja. Šele nato lahko vpisujemo otroke iz drugih okolišev, če imamo prostor v okviru razpoložljivih kapacitet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta