(VPRAŠALNIK) "Hujskaštvo in nestrpnost se hitro preneseta v realni svet." Logar in Pirc Musar o Janševi politiki

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
09.11.2022 11:10

Pred drugim krogom predsedniških volitev smo Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju poslali 18 vprašanj. Do volilnega molka bosta spregovorila o Janševih ukrepih v času pandemije covida-19, Marcelu Štefančiču, Novi24TV ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anže Logar

Robert Balen

Je leta 2021 ob dnevu spomina na mrtve takratni premier Janez Janša storil prav, ko je gardi Slovenske vojske naročil, naj na ljubljanskih Žalah položi venec k spomeniku padlim domobrancem (podobnega dejanja za partizane na primer ni naročil)? 

"Najprej gre tu za pieteto do mrtvih, ki je eden izmed temeljev evropske civilizacije od antike sem, spomnimo se le na Antigono. Gre pa tudi za spravni vidik. Za spravo si moramo najprej priznati, da so na obeh glavnih straneh našega državljanskega konflikta bili Slovenci.

Sam sem se te dni poklonil vsem žrtvam. Obiskal sem kostnico 1. sv. vojne, spomenik padlim v NOB, Gramozno jamo, spomenik padlim v vojni za Slovenijo in Macesnovo gorico."

Je bilo prav, da je slovenska policija v času pandemije covida-19 s plačilnimi nalogi kaznovala intelektualce, ki so na praznem Trgu republike brali slovensko ustavo? 

"Odločitev policije. Rad bi, da bi se o ukrepih v času svetovne pandemije covida znali pogovorjati brez vnaprejšnjih predsodkov in nezaupanja."

(VPRAŠALNIK) Bi se kot predsednik oziroma predsednica republike udeleževali spominske slovesnosti v Dražgošah?

Predsednik SDS Janez Janše se na družbenem omrežju Twitter neprestano ukvarja z Niko Kovač in Inštitutom 8. marec, pri čemer mu sledijo ostali spletni somišljeniki in mediji blizu SDS. Je to vplivalo na nedavni fizični napad na Niko Kovač? 

"Napad na Niko Kovač sem obsodil, kakor obsojam vsako nasilje nad komerkoli. Sem vedno in povsod za spoštljiv dialog. Primer napada morajo preiskati pristojni organi. Kakor sem v času kampanje že večkrat povedal, sem posebej zaskrbljen nad polarizacijo slovenske družbe. Tudi v času prejšnje vlade so se pojavljali verbalni napadi, žalitve in grožnje proti članom vlade, verbalni mobing nad direktorjem NIJZ, na policiste so letele pesti ... Ozračje, ki ga pravkar spremljamo, ko sta se zgodila kar dva fizična napada na javni osebnosti, me prepričuje v nujnost dialoga. Da se poslušamo in tudi slišimo. Da hkrati razumemo drugačna stališča, brez da bi to v nas spodbudilo povišane tone. Skratka, za boljšo prihodnost Slovenije je nujno, da sodelujemo."

Si je madžarski premier Viktor Orban v svoji domovini podredil družbene podsisteme (šolstvo, sodstvo, medije ...)? 

"V odgovoru na to vprašanje bi rad opozoril na knjigo dveh slovenskih strokovnjakov, Mateja Avblja in Jerneja Letnarja Černiča o vplivu EU na vladavino prava in demokracijo, ki je izšla pri ugledni tuji založbi. V knjigi problematizirata nekatere poteze madžarske vlade, ki si je zagotovila tako veliko večino v madžarskem parlamentu, da je z njo lahko posegla v različne sisteme države. Toda v knjigi je kot podoben primer izpostavljena tudi Slovenija, le da z druge ideološke perspektive. Sedanja slovenska vlada, ki razpolaga s skoraj ustavno večino, je prav lahko podvržena skušnjavam, da si podredi družbene podsisteme. Na to bom seveda kot predsednik države zelo pozoren in verjamem, da boste pozorni tudi mediji. S tega stališča lahko gledamo na izbiro predsednika republike kot na možnost za krepitev 'checks and ballances', v smislu, da vse najpomembnejše politične funkcije ne pripadejo isti politični opciji. O tem je sicer pravilno v začetku predsedniške tekme opozoril prvi predsednik Slovenije."

Nataša Pirc Musar

Robert Balen

Je leta 2021 ob dnevu spomina na mrtve takratni premier Janez Janša storil prav, ko je gardi Slovenske vojske naročil, naj na ljubljanskih Žalah položi venec k spomeniku padlim domobrancem (podobnega dejanja za partizane na primer ni naročil)?

"Spomnim se tega 'naročila', ki ga je izpolnila garda Slovenske vojske, in misli, ki jih je takrat izrekel predsednik ZZB za vrednote NOB Marjan Križman, ko je dejal, da 'Janez Janša nikoli, razen v času, ko je še bil član zveze komunistov, ni položil venca padlim partizanom, ki so se edini uprli okupatorjem'. Izrabljanje in potvarjanje polpretekle slovenske zgodovine je nedopustno. Sama si prizadevam za spravo, za pomiritev, za sprejemanje, vendar to ne more temeljiti na neresnici. Ve se, komu so domobranci prisegli, kdaj, kje in kdo je bil takrat prisoten. Spominu na mrtve moramo dati primerno priznanje, o tem ni dvoma. Ne smemo pa dovoliti, da se pri tem delajo nove krivice in da se pietetno ravnanje politizira."

Je bilo prav, da je slovenska policija v času pandemije covida-19 s plačilnimi nalogi kaznovala intelektualce, ki so na praznem Trgu republike brali slovensko ustavo?

"Nikakor ni bilo prav. 42. člen Ustave Republike Slovenije pravi, da je v Sloveniji zagotovljena pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. In protest, ki ga navajate, je bil vsekakor miren. Seveda pa je na nekaterih drugih protestih prihajalo do nasilja, ki ga ne odobravam. A žal se je tudi takrat ukrepalo preveč brutalno, želela se je prikazati zgolj surova moč represivnega aparata.

Na epidemijo covida-19 se je bilo treba odzvati z ukrepi, žal pa jih je vlada gospoda Janše, katere minister je bil tudi gospod Logar, zlorabljala in vanje dodajala 'podtaknjence', ki s covidom niso imeli nobene zveze ter so bili namenjeni zgolj obračunavanju z določenimi družbenimi skupinami, na primer nevladnimi organizacijami.

Večkrat sem že dejala in ponovno dajem zavezo vsem državljanom in državljankam, da bom kot predsednica republike najbolj nepopustljiv branik naše ustave in človekovih pravic."

(VPRAŠALNIK) Katerega podjetnika najbolj cenite, je bil Milan Kučan pozitivna osebnost slovenske osamosvojitve?

Predsednik SDS Janez Janša se na družbenem omrežju Twitter neprestano ukvarja z Niko Kovač in Inštitutom 8. marec, pri čemer mu sledijo ostali spletni somišljeniki in mediji blizu SDS. Je to vplivalo na nedavni fizični napad na Niko Kovač?

"Ta fizični napad je jasen dokaz, da se hujskaštvo in nestrpnost iz digitalnega sveta hitro preneseta v realni svet. Je tudi dokaz, da mora biti opozarjanje na sovražni govor dolgotrajen in iskren proces, in ne nekaj, kar počnemo samo občasno.

Kot družba ne smemo imeti niti kančka tolerance do sovražnega govora. Sem zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne delim med tistimi, ki so mi svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Začeti moramo pri sebi in biti zgled."

Si je madžarski premier Viktor Orban v svoji domovini podredil družbene podsisteme (šolstvo, sodstvo, medije …)?

"Po mojem mnenju da. Sicer bi vam o tem lahko več povedali madžarski državljani, ki to doživljajo na lastni koži, vendar pa so na to večkrat opozorile tudi različne institucije Evropske unije. Lahko pa se ob tem vprašamo tudi, kako mu je to uspelo. Eden izmed odgovorov je zagotovo propaganda, ki se je najprej začela preko medijev, ki delujejo na način Nove24TV. Podobno je poskušala tudi prejšnja slovenska vlada in pomembno vlogo pri tem je takrat imelo naše zunanje ministrstvo, ki je v svet pošiljalo različne neprimerne depeše in pisma."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta