(VPRAŠANJA in ODGOVORI) Kdo gre lahko za dve uri po nakupih v tujino? Grem lahko v tujino po stvari, ki jih v Sloveniji ne morem kupiti?

M.R.
23.11.2020 16:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

Od danes dalje je med izjemami, ki omogočajo prečkanje meje in vstop v rdečo državo brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus, tudi dostop do prodajaln ali storitev v sosednji državi, če so te bližje prebivališču osebe, kot so tovrstne prodajalne ali storitve v domači občini, ali pa jih v občini prebivališča sploh ni. Oseba se mora iz tujine vrniti najpozneje v dveh urah. 

Govorec vlade Jelko Kacin je na popoldanski novinarski konferenci v zvezi s tem podal nekaj pojasnil v obliki vprašanj in odgovorov. 

Je mogoče v sosednjo državo po nakupih stvari, ki jih zaradi zaprtih trgovin v Sloveniji ni mogoče dobiti? 

"Ne, ni mogoče. Obiskovati je mogoče le prodajalne in storitve, ki so na voljo v Sloveniji, vendar jih ni v občini prebivališča. Gre za podaljšek izjeme odloka, ki prepoveduje prehajanje med občinami. V tem odloku je zgolj omogočeno, da gredo v trgovino v tujini tisti, ki jim je prodajalna ali storitev v tujini bližja kot pa v Sloveniji. Potrebno je upoštevati pogoje, ki jih določa sosednja država za vstop iz Slovenije. Če mora nekdo iz Bele krajine v trgovino in mu je trgovina prek meje bližja, potem gre lahko tja v trgovino."

Kako bo potekala kontrola teh dveh ur, ko se mora državljan vrniti nazaj?

"Kontrola se izvaja na podlagi izjave, telefonskega SMS sporočila o prehodu meje oz. drugih dostopnih podatkov, presojo utemeljenosti pa opravlja pooblaščena oseba, ki je pristojna za nadzor. Dokazno breme je tudi na posamezniku, ki mora v zadostni meri dokazati upravičenost do take izjeme."

Je ta možnost samo za maloobmejne občine?

"Ta izjema velja tudi za občine izven obmejnega območja, če tam takšnih prodajaln ni in so v tujini bližje kot pa v kateri izmed občin v Sloveniji. Velja časovna omejitev na dve uri in omejitev za prehajanje meje med občinami - predložitev izjave o upravičenosti za prehajanje med občinami tudi za prehod iz maloobmejne občine."

{infobox-gray_full}145572{/infobox-gray_full}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta