Vremenski preobrat: Na Voglu okoli 40, na Vršiču pa 25 centimetrov snega, zaradi dežja zalilo več objektov

M.R.
11.10.2020 11:59

Če je bilo včeraj popoldne še marsikje po državi okoli 20 stopinj, pa je danes vreme popolnoma drugačno. Po večini smo se povsod zbudili v deževno jutro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sneg na Vršiču danes zjutraj
Arso

Meteorologi agencije za okolje (Arso) opozarjajo, da se na severu meja sneženja že spušča. Dež je prešel v sneg tudi na Pokljuki, na Vršiču pa so že popolnoma zimske razmere. 

Popoldne je Arso tvitnil, da je na Voglu do 15. ure zapadlo že 38 centimetrov snega, na Vršiču 25, na Zelenici 20, na Rudnem polju 13, na Bohinjski Češnjici 7 in na Korenskem sedlu 3 centimetre. 

Popoldne in ponoči bo predvidoma zasnežilo kraje na okoli 800 metrov nadmorske višine, še dodajo pri Arsu. 

Dodali so še videposnetek, ki kaže, kako moker sneg predstavlja dodatno obremenitev za drevesa - predvsem listavce. Dogajanje je posnela kamera na Pavličevem sedlu.

Na Primorskem piha burja, katere sunki lahko dosežejo hitrosti med 100 in 120 kilometrov na uro. Padavine bodo ponoči postopno ponehale. 

Prav zaradi obilnih padavin pa geološki zavod opozarja, da je po vseh državi tudi povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. "Prebivalci območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode," so sporočili.

Prihaja hladno jutro

Jutri bo na Primorskem precej jasno z burjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno, jasnilo pa se bo šele popoldne. Jutranje temperature bodo od 2 do 7, v alpskih dolinah okoli 0, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 6 do 12, na Primorskem do 17 stopinj Celzija. 

V torek bo več jasnine na zahodu in nekaj več oblakov na vzhodu, kjer lahko pade kakšna kaplja dežja. Zjutraj bo ponekod po kotlinah osrednje Slovenije megla. Burja na Primorskem bo ponehala. V sredo bo večinoma suho vreme, zapihal bo jugozahodnik.

Reke bodo naraščale

Hidrologi pri Arsu pa napovedujejo, da se bodo čez dan pretoki rek začeli povečevati najprej na zahodu in severu, popoldan pa tudi drugod po državi. Reke bodo narasle do velike vodnatosti. Povečale se bodo tudi ojezerjene površine kraških polj. Ljubljanica se bo začela razlivati na Ljubljanskem barju. V porečju Vipave, Reke in na Primorskem bo možno hitro naraščanje in razlivanje posameznih manjših rek in hudourniških vodotokov. V noči na ponedeljek in v ponedeljek se bo močneje povečal pretok rek tudi v južni in vzhodni Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta