Vse najboljše za 66 let, "kremšnita"

Saša Britovšek Saša Britovšek
06.10.2019 16:32

Petega oktobra je svoj praznik slavila kremasta blejska lepotica. Sedem centimetrov visoka, prav toliko široka in debela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Listnato testo, jajčna krema, smetana, listnato testo, sladkorni posip so združeni v original, velik 7 krat 7 krat 7 centimetrov.
Sava Hoteli

Originalna blejska kremna rezina te dni praznuje 66 let in v tem času so slaščičarji v slovenskem turističnem biseru spekli že 15 milijonov kosov. Ob pripravi vseh teh dobrot, ki bi, zložene v vrsto, segale 1050 kilometrov daleč oziroma od Bleda do Neaplja, pa so doslej porabili 131 ton moke, 8437 milijonov jajc in 1,556.000 litrov mleka.
Čeprav je popularno "kremšnito" mogoče dobiti v skoraj vsaki slaščičarni ali vsaj kavarni v Sloveniji, je originalna, takšna, kot je recept zanjo v Slovenijo prinesel Ištvan Lukašević leta 1953, le tista v enem od blejskih hotelov. Pravijo, da original prepoznamo tako, da se mora rezina, ko jo položimo na krožnik, v celoti zazibati. Nekaj ključnih skrivnosti pa tamkajšnji slaščičarji seveda ne razkrijejo. In zakaj je med vsemi sladicami zaslovela ravno kremna rezina, smo vprašali Urško Dolinšek, slaščičarko iz Sava Hotelov Bled: "Po mojem mnenju, ker gre za nek enostaven okus, ki ga ima vsak rad. Istočasno je zato tudi posebna – ker hrusta, je kremasta in še obogatena s smetano. Po segmentih je vse enostavno in osnovno, a okusi so res dobri, bogati ..." Dolinškova se je s pripravljanjem originalne blejske kremne rezine srečala, ko je pred letom in pol tam začela službo. Čeprav si sama zelo redko privošči kakšno sladico, saj ni sladkosneda, pa ji je v velik užitek pripravljati sladke pregrehe za druge.

Izdelava originalne blejske kremne rezine
Sava Hoteli

Dosmrtna zaloga kremnih rezin

Kot rečeno, so v soboto v Kavarni Park postregli 15-milijonto kremno rezino in ob praznovanju te častitljive številke so svoje goste nagrajevali s posebnimi presenečenji. Gotovo največje presenečenje pa je doživel Tomaž iz Slovenj Gradca, ki je naročil točno 15-milijonto kremšnito, postregla pa mu jo je kar direktorica Sava Hotelov Bled Mojca Kraševec. "Danes sem tukaj čisto slučajno in ničesar nisem pričakoval, tako da sem bil res presenečen. Ko sem našel ploščico v kremšniti, nisem vedel, kaj naj si mislim, ampak sem zelo vesel nagrade. Kremšnita je nedvomno ena mojih najljubših sladic, tako da bom zdaj zagotovo bolj pogosto na Bledu," je povedal nasmejani Korošec, ko je izvedel, da je prejel dosmrtno zalogo kultne sladice, ki so jo kot blagovno znamko Originalna blejska kremna rezina pred leti zaščitili pri Uradu za intelektualno lastnino Slovenije.
"Izjemno veseli in ponosni smo, da smo postregli že 15-milijonto kremšnito, predvsem pa smo ponosni na to sladico, ki jo že 66 let delamo po istem tradicionalnem originalnem receptu, torej na stari način in iz popolnoma naravnih sestavin," je še povedala Kraševčeva.

Listnato testo, jajčna krema, smetana, listnato testo, sladkorni posip so združeni v original, velik 7 krat 7 krat 7 centimetrov.
Sava Hoteli

Oče originalne blejske kremne rezine

Originalni, več kot šest desetletij star recept je na Bled prinesel slaščičarski mojster Ištvan Lukašević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil v Slovenijo. Ko je leta 1953 postal vodja slaščičarske delavnice v starem Hotelu Park, je za kremno rezino uporabil star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano in nastala je izjemno rahla sladica, ki gre ljudem še danes v slast. Najprej je zamesil dobro masleno testo. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in še vroči dodal sneg v trdo stepenih beljakov. Rumeno maso je nato prevrnil na pečeno ploščo testa. Potem ko se je krema popolnoma ohladila, jo je prekril s stepeno sladko smetano in nanjo dodal drugo plast maslenega testa. Vse skupaj je potresel z vanilijevim sladkorjem v prahu in ploščo razrezal na 60 kosov velikosti sedem krat sedem centimetrov. Točno takšne kremne rezine v kavarni pripravljajo večkrat na dan, ob koncu tedna, ko je na Bledu največ obiskovalcev, pa tudi vsako uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta