"Vsi proti vsem" v boju za zaščitne maske

Urban Červek Urban Červek
07.04.2020 17:41

Zaradi izredno visokega zanimanja držav za nakup zaščitnih mask so se proizvajalci na Kitajskem znašli v položaju, ko lahko določajo svoje pogoje za prodajo. Države, ki maske nujno potrebujejo, delajo vse, da bi si zagotovile dovolj zaščitne opreme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V razmerah, ko se zaradi epidemije novega koronavirusa številne države - tudi Slovenija - soočajo s pomanjkanjem zaščitne opreme za zdravstvene delavce, so se pod velikim pritiskom znašli tudi proizvajalci, ki jim ne uspeva pravočasno zadostiti povpraševanju. Večina proizvodnje poteka na Kitajskem, kjer je prava "norišnica", je za britanski Guardian povedal Michael Crotty, trgovec s tekstilom iz Šanghaja. Proizvajalce zdaj zanima zgolj to, kdo lahko plača več in hitreje, je dejal Crotty. Naročila prihajajo od vsepovsod, je pojasnil, od držav neposredno, od mestnih oblasti, bolnišnic, distributerjev, zasebnih podjetij, ki želijo zaščititi svoje delavce …
"V teh razmerah govori denar. Proizvajalce zanima le, koliko denarja se je znašlo na njihovem bančnem računu in od kod je prišel. Tisti, ki je denar nakazal prej, bo prej odpeljal blago," je za britanski časopis povedal Crotty. Ker se je zaradi izrednih razmer pojavilo tudi veliko goljufov, je plačevanje visokih predujmov za mnoge, predvsem tiste, ki kupujejo v imenu držav za davkoplačevalski denar, nesprejemljivo. Proizvajalcem je vseeno, je povedal, saj dobivajo naročila od posameznikov, ki jih sploh ne poznajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta