Z novim letom slaba volja v Sparu: Unovčevanje kuponov oteženo, težave predvsem za upokojence

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
15.01.2024 10:30

V Sparovih trgovinah že več dni nastaja slaba volja, razlog pa: unovčevanje kuponov. Težave imajo predvsem starejši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Številni kupci so že leta vajeni, da ob določenih dnevih v živilskih trgovinah dobijo popust, običajno na enega od izdelkov ali na celoten nakup. Doslej je denimo v Sparovih trgovinah veljalo tudi, da so zaposleni na blagajnah ob predložitvi kartice zvestobe - fizične ali v aplikaciji - kupce tudi sami spomnili na možnost koriščenja kupona ali pa jim popust kar samodejno obračunali. Z novim letom je prišlo do spremembe, na katero marsikateri kupec ni bil pripravljen. V Sparovih trgovinah tako že več dni nastaja slaba volja. 

Marsikateri kupec je šele na blagajni ugotovil, da kartica zvestobe za obljubljeni popust ni dovolj. Odslej morajo namreč imeti tudi naloženo aplikacijo, v kateri so elektronski kuponi, če je nimajo, pa morajo kupon izrezovati iz letaka. Že pred dnevi so v Sparu za Forbes Slovenija pojasnili, da s to potezo želijo "v hitrem tempu življenja svojim kupcem olajšati nakupovalno izkušnjo z uporabo Sparove mobilne aplikacije, saj imajo njeni uporabniki vse ugodnosti na enem mestu in vedno pri roki". 

Govorili smo z upokojenko, ki nakupe redno opravlja v Sparovih trgovinah, nenadna sprememba v koriščenju kartice zvestobe je, pravi, povzročila nekaj zmede. "Ob nedeljskem kosilu z vnuki smo 45 minut porabili za pogovor o tem, kako odslej koristiti popuste v Sparu," pove. "Že v začetku leta so mi na telefon naložili aplikacijo in povedali, kako jo uporabiti, a ko sem želela na blagajni koristiti popust, je nastala zmeda. V naglici nikakor nisem našla kode za popust. Telefon uporabljam le za klice in občasno pošiljanje sporočil sms, zato mi je uporaba aplikacij tuja. Tudi prodajalka mi ni znala pomagati, za mano je nastala dolga vrsta nejevoljnih strank," opiše svojo izkušnjo. "Vnuki so mi doma še enkrat natančno pokazali postopek, kako na telefonu priti do popusta. Upam, da z možem ne bova imela več težav. Vsekakor pa je bil prejšnji sistem bolj preprost."

Spar brez odgovorov na konkretna vprašanja

Z vprašanji smo se obrnili na Spar, kjer smo jih med drugim vprašali, na kakšen način želijo kupcem olajšati nakupovalno izkušnjo. Starejšim s to odločitvijo gotovo niste olajšali nakupovalne izkušnje, številni telefona, ki bi omogočal tovrstne aplikacije, sploh nimajo, drugi jih ne znajo uporabljati oziroma morajo za pomoč in 'inštrukcije' prositi mlajše, ki se na to bolje spoznajo. Tudi izrezovanje kuponov ni prav preprosto, poleg tega vsi niso naročeni na vaše letake, se je glasilo nadaljevanje našega vprašanja. Zanimalo nas je tudi, ali so pri spremembi unovčevanja kuponov imeli v mislih starejše ljudi, ki nakupujejo v njihovih trgovinah. Konkretnih odgovorov na vprašanji nismo dobili, znova so poudarili, da želijo svojim kupcem olajšati nakupovalno izkušnjo z uporabo mobilne aplikacije Spar. "Želimo si, da bi čimveč kupcev spoznalo, kaj vse jim nudi naša aplikacija, in da bi jo ob nakupih v naših trgovinah čim pogosteje uporabljali," dodatno pojasnjujejo.

Kot enega od ciljev spremembe navedejo tudi razbremenitev blagajničark in blagajničarjev, "ki imajo zelo veliko dela že s samim skeniranjem izdelkov. Zato kupce z novim letom še bolj spodbujamo, da na unovčevanje ugodnosti sami spomnijo blagajničarje še pred zaključkom računa". 

Kot enega od ciljev spremembe v Sparu  navedejo tudi razbremenitev blagajničark in blagajničarjev.
Andrej Petelinšek

Pravila promocije v njihovih trgovinah že vseskozi zapovedujejo, da je treba kupone za popuste predložiti – v fizični ali elektronski obliki – in na to opozoriti zaposlene na blagajnah, pravijo. "S tem se dokaže upravičenost do popusta, ob tem pa se predloži Spar plus kartico v fizični obliki ali v aplikaciji Spar plus. Akcijska ponudba izdelkov iz aktualnih letakov se na blagajnah ob predložitvi Spar plus kartice obračunava avtomatsko, za posebne ugodnosti (na primer za uveljavljanje 10-odstotnega popusta ob nakupu nad 30 evri) pa je treba priložiti oziroma pokazati kupon." Ob tem dodajo, da je vse ugodnosti, ki so kupcem na voljo v njihovi mobilni aplikaciji, možno koristiti tudi brez uporabe digitalne aplikacije oziroma pametnega telefona. "Naša Spar plus kartica je še vedno na voljo tudi v fizični obliki, prav tako kupci lahko izrežejo kupone z zadnje strani našega fizičnega letaka ali pa jih pokažejo oziroma natisnejo z naše spletne strani ali iz elektronske pošte (če so se predhodno strinjali z obveščanjem po e-pošti). Kupon ugodnosti lahko tudi fotografirajo in ga pokažejo blagajničarju."

Zdi se, da je nekoliko manj komplikacij pri koriščenju popustov pri drugih trgovcih. V Tušu denimo pojasnijo, da zaposleni kupce lahko opozorijo na popuste, ki veljajo na dan nakupa. "Prav tako imajo na blagajnah kupone, ki jih lahko ponudijo članom Tuš kluba. Torej člani Tuš kluba pri nas lahko unovčijo popust, tudi če niso izrezali kupona oziroma ne uporabljajo mobilne aplikacije."

Hofer ubral drugačen pristop

V Mercatorju sodelovanje s kupci temelji na pika kartici. "Imetniki pika kartice, statistično je vsaj ena aktivna pika kartica v vsakem slovenskem gospodinjstvu, imajo omogočen nakup po posebnih pika cenah," pravijo.

V Mercatorju sodelovanje s kupci temelji na pika kartici.
Igor Napast

V zvezi s kuponi poudarijo, da so ugodnosti, ki jih ponujajo vsem kupcem oziroma imetnikom pika kartice, v vseh trgovinah jasno označene, enako velja tudi za vse kanale komuniciranja s kupci. Trenutno kupcem ob vikendih omogočajo izbiro – ali 25-odstotni kupon na en od kupca izbrani izdelek ali 10-odstotni kupon za celoten nakup prek določene vsote nakupa. Zaposleni imajo navodilo, da o možnosti te izbire kupca povprašajo. "In to tudi počnejo. Kupon je torej na blagajni, pri našem zaposlenem, in ni nobene potrebe, da bi kupci izrezovali ali kako drugače zbirali kupone."

Nekoliko drugače je v Hoferju, kjer pojasnijo, da so se zavestno odločili, da pri njih programov zvestobe ni, "saj prav vsakemu kupcu omogočamo, da v trgovinah Hofer nakupuje po vedno enako nizki Hofer ceni. Nizke cene tako zagotavljamo za vse, ves čas in vsepovsod. Nakupovanje brez kartic zvestobe, zbiranja pik in izrezovanja kuponov pomeni hkrati tudi manj dodatnih stroškov za računalniško podporo, programsko opremo, kadre in komunikacijo. Vse prihranke, ki jih na ta način ustvarimo, pa pretopimo v naše nizke cene."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta