Z rešilcem vsi le do najbližjega zdravnika

Jana Juvan Jana Juvan
13.11.2018 17:19

Družinski zdravniki opozarjajo, da se bodo ukvarjali s še več birokracije kot doslej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolniki, ki so se že začeli zdraviti v ustanovah, do katerih jim je po starem pripadal prevoz, bodo lahko nadaljevali isto zdravljenje in še naprej dobili plačan prevoz.
Janko Rath

Z novembrom so začela veljati spremenjena pravila glede prevažanja bolnikov. V Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pravijo, da bodo izdatki zaradi teh sprememb na leto višji za skoraj milijon evrov (980.000 evrov), predvsem zato, ker bodo nenujne reševalne prevoze opravljali neprekinjeno in ne le ob delavnikih kot doslej, kar naj bi blagajno stalo 750 tisoč evrov letno. Spremembe pa skrbijo predvsem družinske zdravnike, saj jim nalagajo dodatno administrativno delo in odgovornost. "Naloge za prevoz in potrdila o potnih stroških pišemo mi. Doslej je veljalo, da so pacienti lahko dobili povrnjen prevoz do ustanov, ki izvajajo določene storitve na najvišjem nivoju - recimo za Onkološki inštitut ali Valdoltro -, ne glede na to, ali so enako opravljali tudi kje bližje. Zdaj se je to spremenilo, v vsakem primeru lahko dobijo povrnjen prevoz le do prvega izvajalca," pojasnjuje predstojnica organizacijske enote mariborskega zdravstvenega doma za splošno zdravstveno varstvo Maja Arzenšek.

Dr. Maja Arzenšek: "Predpisovanje prevozov je že ves čas težava, saj je to zamudno administrativno delo."
Andrej Petelinšek

Prevoz za nadaljevanje zdravljenja ostaja

Če bi se pacienti morali na sredi svojega aktivnega zdravljenja preusmeriti, bi bila težava velika, sploh z vidika odnosa med bolnikom in zdravnikom, pa tudi organizacijsko, saj na mariborski onkologiji še nimajo dovolj zdravniškega kadra - okrepitev pričakujejo v prihodnjem letu. Zato je izredno pomembno določilo v pravilih, da bodo bolniki, ki so se že začeli zdraviti v ustanovah, do katerih jim je po starem pripadal prevoz, lahko nadaljevali isto zdravljenje in še naprej dobili plačan prevoz. Enako velja za kontrolne preglede in preiskave. Za nove bolnike pa zdravniki ne bodo več mogli napisati takšnih potnih nalogov.
Večjega priliva bolnikov, ki jih ne bi zmogli oskrbeti, na mariborski onkologiji tako ne pričakujejo. "Odkar je ustanovljen oddelek za onkologijo v UKC Maribor, na novo odkriti bolniki z rakom začnejo zdravljenje v naši ustanovi, razen če gre za bolnike, ki potrebujejo zdravljenje, ki ga izvaja samo Onkološki inštitut v Ljubljani," pojasni predstojnica mariborske onkologije dr. Maja Ravnik.

Za zdaj brez pritožb

Na mariborski onkologiji so lani imeli 550 novih pacientov za sistemsko zdravljenje, letos že 644 bolnikov - z rakom dojke, ginekološkimi raki, abdominalnimi, urološkimi in pljučnimi raki. Pričakujejo pa več novih bolnikov iz perifernih bolnišnic, ki so prej pošiljale bolnike v Ljubljano.
Tudi strokovni direktor UKC Maribor dr. Matjaž Vogrin, sicer ortoped, ne pričakuje večjega priliva ortopedskih bolnikov zaradi novih pravil. Kot pove, zdravijo na mariborski ortopediji vse razen skolioze, za katero je na nacionalni ravni odločeno, da jo zdravijo le v Valdoltri in UKC Ljubljana. In ti bolniki bodo še naprej upravičeni do povrnitve stroškov prevoza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta