Z upokojitvijo je bolje počakati do januarja

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
10.10.2019 17:41

Pokojninske spremembe, ki jih prinaša novo leto, moškim obetajo nekoliko višje pokojnine, tudi ženskam z otroki. Na boljšem bodo tudi tisti, ki dobivajo ob plači del starostne pokojnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moški in ženske, ki so že izpolnili pogoje za starostno upokojitev in bodo delali naprej, pa bodo po novem ob plači prejemali še 40 odstotkov bodoče pokojnine.
Robert Balen

Kaj je bolje, upokojiti se še letos ali prihodnje leto? Glede na spremembe pokojninske zakonodaje, ki jih predlaga vlada, potrditi jih mora še državni zbor, je bolje počakati, pravi generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Marijan Papež.

Moški čez šest let na 63,5 odstotka

Moški namreč z januarjem lahko računajo na višje pokojnine, saj se bo zanje zvišal odmerni odstotek s sedanjih 57,25 na 58,5 odstotka. Postopoma se bo nato odmerni odstotek zviševal vsako leto, vse do leta 2025, ko naj bi moškemu za 40 let dela brez dokupa odmerili pokojnino v višini 63,5 odstotka od njegove pokojninske osnove. Za boljšo predstavo poglejmo, kaj to pomeni v številkah. Če bi moškemu letos od pokojninske osnove 1000 evrov odmerili pokojnino, bi dobil 572,50 evra pokojnine, po novem letu pa bo dobil 12,50 evra več oziroma 585 evrov pokojnine. In koliko bi znašala njegova pokojnina, če bi se upokojil šele leta 2025? Takrat bi ta moški dobil 62,50 evra višjo pokojnino, ki bi znašala 635 evrov.
Se tudi ženskam, ki so tik pred upokojitvijo, splača počakati? Kar zadeva odmerni odstotek, ne, ker se ta za njih ne spremeni. Če se ženska letos upokoji s 40 let pokojninske dobe, se ji namreč pokojnina odmeri v višini 63,5 odstotka in tako bo tudi v prihodnjem letu. "Če sprememb pokojninske zakonodaje ne bi bilo, bi se ženskam v letu 2020 odmerni odstotek s sedanjih 63,5 znižal na 61,5 odstotka," pojasnjuje Papež. Ker za ženske velja višji odmerni odstotek, že zdaj dobivajo za 40 let pokojninske dobe višje pokojnine. V primeru, da bi se ženski letos odmerila pokojnina od pokojninske osnove 1000 evrov, bi dobila 635 evrov pokojnine, torej 62,50 evra več od moškega. Na tolikšno pokojnino pa lahko računa tudi drugo leto.

Za otroka tudi višja pokojnina

Se pa ženskam, ki imajo otroke, navkljub temu splača počakati in upokojiti šele prihodnje leto. Za vsakega otroka ji bo po pokojninskih spremembah namreč od januarja pripadala za 1,36 odstotka višja pokojnina, uveljavljala pa bo lahko največ tri otroke. V primeru, da ima torej tri otroke, bo njena pokojnina višja za 4,08 odstotka. V našem primeru bi to znašalo 675 evrov ali dobrih 40 evrov več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta