Za državljane delnice NLB naprodaj še danes

V Podravju in Pomurju malo zanimanja za nakup delnic NLB. Fizične osebe lahko te kupijo še danes do 13. ure. Medtem je Evropsko sodišče za človekove pravice uvedlo postopek proti Sloveniji zaradi pravnega varstva izbrisanih malih delničarjev in obvezničarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fizične osebe morajo kupiti vsaj deset delnic, zanje pa vnaprej plačati po 66 evrov. Če bo cena nižja, bodo del denarja dobili nazaj.
Matjaž Rušt/Dnevnik

Kolikšen delež bo država preko Slovenskega državnega holdinga (SDH) prodala zasebnim vlagateljem, še ni znano, razpon znaša od 50 do 75 odstotkov deleža banke. Tudi cena delnice še ni določena. SDH je določil le razpon cene med 51,50 in 66 evri, točna cena bo določena po zaključku postopka, ko bo znano, kakšno je zanimanje za nakup. Fizične osebe morajo kupiti vsaj deset delnic, zanje pa vnaprej plačati po 66 evrov. Če bo cena nižja, bodo del denarja dobili nazaj. Končna cena delnice banke bo znana konec tega tedna, v sredini prihodnjega tedna naj bi delnice začele kotirati na Ljubljanski in Londonski borzi. Vsi posamezniki, ki bodo želeli vpisati delnice NLB, bodo morali najprej na banki odpreti trgovalni račun, za kar pa banka ne bo zaračunala stroškov.
Včeraj odgovorov na vprašanja o dosedanjem zanimanju malih delničarjev za delnice NLB, ki jim je namenjena desetina izdaje, iz NLB nismo dobili, saj do četrtka, ko se zaključi prodajni postopek, ne komentirajo poteka prodaje.

V Mariboru in Murski Soboti ni bilo gneče

Zanimanje za nakup delnic NLB smo pred mariborsko poslovalnico NLB, kjer so nam vljudno pojasnili, da informacij o prodaji delnic NLB ne dajejo in da na morebitne kupce ne moremo prežati v poslovalnici, včeraj preverili trikrat, a na kupca delnic nismo naleteli.

Tadej Kotnik

 


So malim delničarjem in obvezničarjem kršene človekove pravice?

Konec oktobra je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) uvedlo postopek proti Sloveniji in vzelo pod drobnogled več vprašanj, povezanih z zagotavljanjem pravnih sredstev za male delničarje in imetnike podrejenih obveznic, katerih premoženje je bilo izbrisano v sanaciji bank konec leta 2013, je za STA potrdil odvetnik Miha Kunič.

Rajko Stanković (MDS): "Upajmo na pošteno ceno, vsekakor pa precej višjo kot je bila pri odkupih lastnih delnic elektro podjetij, ki je bila izrazito podcenjena."
Osebni arhiv
Dr. Peter Glavič
Marko Vanovšek


Finančno ministrstvo v ponovno koalicijsko usklajevanje

Na ministrstvu za finance so nam včeraj odgovorili, da je ena od njihovih prioritetnih nalog, da predlog Zakona o postopku sodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank čim prej uskladijo z novo koalicijo in ponovno predložijo vladi v obravnavo. Predlog zakona so sicer pripravili že v mandatu Cerarjeve vlade in ga po dolgotrajnih usklajevanjih predložili v obravnavo. Vlada ga je potrdila novembra lani in poslala v obravnavo v državni zbor, ki je opravil splošno razpravo, zaradi razpustitve pa ni končal zakonodajnega postopka, še pojasnjujejo na finančnem ministrstvu in dodajajo, da v sodelovanju z državnim odvetništvom pripravljajo tudi ustrezen odziv Slovenije na navedbe pritožnikov glede uvedenega postopka na ESČP.
Spomnimo še, da je nedavno padla tudi že prva sodba v zvezi z razlaščenimi imetniki obveznic, ki se je sicer nanašala na kršitve pojasnilne dolžnosti banke. Celjsko okrožno sodišče je odločilo, da mora Abanka razlaščenima kupcema podrejenih obveznic Banke Celje vrniti vplačani znesek skupaj z obrestmi, sodba pa še ni pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta