Rok Snežič proti Luki Mescu z dokazili, da je neobsojen v Sloveniji in v BiH

Damijana Žišt Damijana Žišt
09.03.2023 14:32

Davčni svetovalec Rok Snežič toži ministra Luko Mesca, ki naj bi ga označil za kriminalca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Mesec in Rok Snežič
Robert Balen/Sašo Bizjak/Večer

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so danes opravili narok zoper obtoženega Luko Meseca, ministra za delo in koordinatorja Levice, ki mu Rok Snežič v zasebni tožbi očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve. Mesec je med predvolilnimi soočenji na TV Slovenija 24. marca lani med drugim dejal, da je Snežič  kriminalec, ki kadruje v Janševi vladi in da se ga kazensko preganja tudi v BiH, kamor ima prepovedan vstop.

Snežič trdi, da trditve niso resnične, zato je zoper Meseca vložil zasebno tožbo. Ministra, ki je prek svojega odvetnika Marka Bobiča vložil ugovor zoper obtožni akt, na sodišče ni bilo zaradi službenih obveznosti v tujini. Na sodišče pa ni prišel niti Snežič zaradi zdravstvenih težav, ga je pa zastopal njegov pooblaščenec Goran Janžekovič. Navzočnost Meseca in Snežiča niti ni bila potrebna, Mesec pa je z ugovorom na obtožnico sodišču sporočil, da krivde ne priznava. Zato je sodnik Marjan Pogačnik odvetnika obeh vpletenih strani pozval k predložitvi dokazov v sodni spis, kar sta tudi storila. 

V Sloveniji in BiH je Snežič nekaznovan 

Janžekovič je sodišču prinesel dokaze, da je Snežič v Sloveniji in v BiH nekaznovan in da ni res, da ima prepovedan vstop v BiH. Odvetnik je sodišču predložil originalne listine iz BiH, prevedene v slovenski jezik, in sicer potrdilo sodišča v Banja Luki iz septembra lani, iz katerega izhaja, da se zoper Snežiča v BiH ne vodi noben kazenski postopek, in dopis notranjega ministrstva BiH, iz katerega izhaja, da Snežič v BiH ni bil nikoli obsojen za kazniva dejanj. Odvetnik je tudi vložil sklep bosanskega ustavnega sodišča, iz katerega izhaja, da Snežiču nikoli ni bil izdan ukrep prepovedi vstopa v BiH. Med dokazne predloge je med drugim Janžekovič vložil tudi odločbo slovenske Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o vpisu Snežiča v register lobistov ter prepis dokazila, da je Snežič davčni svetovalec. Vložil pa je tudi potrdilo slovenskega notranjega ministrstva iz katerega izhaja, da je Snežič v Sloveniji še ne obsojen, kar je tudi pogoj, da nekdo postane davčni svetovalec v Sloveniji. Snežičeva triletna vikend zaporna kazen, ki jo je zaradi utaje davkov prestajal pred leti na odprtem oddelku zapora na Dobu, je namreč že dobro leto izbrisana iz kazenske evidence in zato v Sloveniji velja za nekaznovanega. 

Mesec verjel poročanju medijev 

Odvetnik Bobič pa je v sodni spis vložil vrsto medijskih objav slovenskih medijev, ki so poročali, da je Snežič v kazenskih postopkih v BiH, da ima prepovedan vstop v BiH, da je bil v Sloveniji pravnomočno obsojen zaradi utaje davka in da je bil v zaporu. Sodišču je predložil tudi članke iz katerih izhaja, da z ženo v Mariboru gradi vilo in da naj bi denar za njeno gradnjo izhajal iz nezakonitih poslov ter članke iz katerih izhaja, da so uslužbenci finančne uprave Snežičevi ženi pred časom zasegli avtomobil zaradi neurejene dokumentacije. Bobič je v sodni spis vložil tudi zaslišanje Snežiča na parlamentarni komisiji, ki je preiskovala nezakonito financiranje političnih strank, ob čemer se je Snežiču očitalo, da naj bi sodeloval z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranki SDS.

Odvetnik pa je še vložil dokaze o Snežičevi prepletenosti s politiko, kar izhaja iz jumbo plakatov, ki jih je naročal Snežič, in so nameščeni po Sloveniji, v katerih se hvali, da je sodeloval s politiki pri njihovem imenovanju in da lahko uredi sestanek z njimi. Snežič pa je tudi v kazenskem postopku na mariborskem okrožnem sodišču zaradi očitka tožilstva, da  je oškodoval upnike zaradi prijave terjatve babice v postopku njegovega osebnega stečaja, s čimer naj bi Furs oškodoval za 150.000 evrov, o čemer so tudi poročali mediji. Zato je Mesec, ki je bil seznanjen s temi članki, "lahko upravičeno verjel, da so sporne besede kriminalec, klika in oligarh, ki jih je izrekel o tožniku, resnične", je dodal odvetnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta