Za Vasletom prvi dan guvernerstva

Jelka Zupanič
09.01.2019 16:21

Petčlanski svet Banke Slovenije po osmih mesecih spet v polni sestavi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Vasle
BOBO

Novi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je danes uradno nastopil funkcijo, na katero ga je imenoval državni zbor sredi decembra, ko so mu poslanci z 51 glasovi za in 28 proti na tajnem glasovanju zaupali to nalogo. Petčlanski svet Banke Slovenije tako spet deluje v polni sestavi. Prvič po lanskem aprilu, ko je guvernersko mesto predčasno zaradi odhoda na novo vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje v okviru bančne unije zapustil četrti guverner naše centralne banke Boštjan Jazbec.
V Banki Slovenije danes niso bili zgovorni, kako je potekal Vasletov prvi delovni dan v šestletnem guvernerskem mandatu. Po pričakovanju pa je prevzel posle od viceguvernerja Primoža Dolenca. Ta je kot namestnik nekdanjega guvernerja Jazbeca Banko Slovenije začasno vodil več kot osem mesecev, seveda skupaj z drugimi člani sveta, z viceguvernerko Ireno Vodopivec in viceguvernerjema Markom Bošnjakom in Jožefom Bradeškom.
Vasle, ekonomist, ki je magistriral iz denarne politike in ima enajst let izkušenj z vodenjem Urada za makroekonomske analize in razvoj, je pred izvolitvijo napovedal, da bo vodil centralno banko odprto in sodelujoče. Zaradi številnih neznank in s tem tveganj v mednarodnem okolju in zaradi pričakovanega ohlajanja gospodarstva naj bi Banka Slovenije budno spremljala delovanje bank, ki jih nadzira. Imetnikom izbrisanih delnic in podrejenih obveznic saniranih bank je ob predstavitvi kandidature Vasle napovedal, da je naklonjen ureditvi njihovega pravnega varstva. Kdaj bo opravilo revizijo sanacije bank v Banki Slovenije računsko sodišče, slednji niso povedali, finančno ministrstvo je že razkrilo, da bodo predlog zakona o pravnem varstvu bančnih razlaščencev napisali na novo. Hitijo, da bi bil na poslanskih mizah že v prvem četrtletju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta