Za vpitje na poslance ali člane vlade do 1000 evrov globe

01.09.2021 12:29
Vlada se strinja, da se v zakon doda prekršek nedostojnega vedenja, če je takšno ravnanje usmerjeno zoper uradno osebo v zvezi z uradnim poslovanjem in zoper najvišje predstavnike oblasti Republike Slovenije ali njihove bližnje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Večer

Če predlog dobi dovoljšnjo podporo v parlamentu - prvi odzivi opozicije so ostro odklonilni -, se bo nedostojno vedenje, kot so bile, tako navaja vlada, "intenzivirane grožnje poslancem in drugim visokim predstavnikom države" v zadnjem času, lahko prekrškovno procesiralo tudi, če bodo takšna ravnanja osebno zaznale pooblaščene uradne osebe na kraju kršitve, torej po uradni dolžnosti, ne samo na predlog oškodovanca.

Amandmaje k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu javnega reda in miru so pripravili na notranjem ministrstvu, vlada pa z njimi soglaša in sledijo, tako navajajo v vladi, tudi pripombam zakonodajno-pravne službe državnega zbora.

To pa pomeni, da se bo z globo od 500 do 1000 evrov kaznoval, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve.

Pravniki so že opozarjali, da je to kodificiranje na osnovi posamičnih primerov in zato za vladavino prava nenavadno, a zdaj je očitno korak bližje uveljavitvi. In tudi ustavnosodni kontroli? "Ustavno sodišče bo za to zadevo potrebovalo sedem minut dela - največ sedem, ker bo treba spisati odstavek obrazložitve," se je odzval ustavnik dr. Andraž Teršek, pod trenutno politično arhitekturo v državnem zboru neuspešni kandidat za ustavnega sodnika. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta