"Zakaj bi se mladi pri nas sploh odločali za poklic učitelja?"

Franja Žišt Franja Žišt
06.10.2019 18:17

Delež učiteljev, ki so starejši od 50 let, se krepi. V zadnjem desetletju se je v povprečju zvišal za pet odstotkov, pri nas pa za kar 13 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri nas je več starejših učiteljev, podobno kot v Grčiji, Litvi, na Madžarskem, Portugalskem in Poljskem.
Igor Napast

"Plačilo ni le ključen dejavnik za vstop ljudi v učiteljski poklic, je tudi zelo pomembno za motivacijo učiteljic in učiteljev. Politike, ki zadevajo plače in karierne možnosti ljudi, zaposlenih v izobraževanju, bi morale biti zato del celovitih strategij, s katerimi želijo države povečati privlačnost učiteljskih poklicev," so med drugim zapisali v letnem poročilu mreže Eurydice, ki ga je Evropska komisija objavila pred 5. oktobrom, svetovnim dnevom učiteljev. Podpora učiteljem in njihova vloga v izobraževanju sta bili tudi glavni temi nedavnega evropskega vrha o izobraževanju ter letnega pregleda izobraževanja in usposabljanja v EU. Ali Slovenija sledi vsem tem priporočilom in ali smo tudi pri nas dali prednost vprašanjem izobraževanja?

Veliko učiteljev starejših od 50 let

"Izobraževanje se v EU ponovno vrača na vrh politične agende, kar je zelo pomembno glede na to, da se v Sloveniji to gotovo ne dogaja," pravi glavni tajnik sindikata učiteljev Sviz Branimir Štrukelj. Poudarja, da morajo biti ob ustrezni plači učitelji tudi ustrezno spoštovani v družbi.

Kariere niso briljantne

Štrukelj opozarja, da so začetne plače slovenskih učiteljev slabe. "Zakaj bi se mladi pri nas sploh odločali za poklic učitelja? Delo je zahtevno in odgovorno, ni briljantna kariera z možnostjo promocije in napredovanja, vrednotenje tega dela v državi pa je zmeraj slabše," je Štrukelj poiskal vzroke za to, da zanimanja med mladimi za delo učitelja ni veliko. Tudi sicer Slovenija zaostaja po deležu sredstev, ki jih nameni izobraževanju, nadaljuje Štrukelj. Delež BDP, ki se vlaga v izobraževalne ustanove, se je v Sloveniji znižal s 5,3 odstotka v letu 2005 na 4,3 odstotka v 2016, javna sredstva za izobraževanje so se v tem obdobju znižala z 11,5 na 8,5 odstotka, še opozarjajo sindikati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta