Zakaj so na 24ur.com, najbolj obiskanem portalu v državi, blokirali Janeza Janšo

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
20.04.2021 12:03
Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo sporočil, da ga uredništvo 24ur.com blokira na družbenem omrežju Twitter. A kot nam je uspelo neuradno izvedeti, so se na Kranjčevi za blokado premierja odločili že v začetku meseca, ni pa Janša edini slovenski politik, ki ga blokirajo. In zakaj so se v uredništvu sploh odločili za takšno potezo?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pro Plus

"Svoboda izražanja in svoboda medijev na 24ur.com, pravkar," je v nedeljo tvitnil predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša ob spoznanju, da so njegov Twitter profil blokirali na najbolj obiskanem portalu v državi, kar pomeni, da premier s svojega profila ne more več spremljati novinarskih objav 24ur.com na tem družbenem omrežju. 

Ob tem je Janšev zapis marsikoga presenetil, saj je predsednik vlade že dolgo znan po tem, da na priljubljenem mnenjskem družbenem omrežju blokira številne državljane, tudi take, ki se nanj preko Twitterja niso nikoli obrnili oziroma njegova uradnega profila niso nikoli dodajali v svoja sporočila (teganje). Da predsednik vlade določenim uporabnikom ne dovoli spremljanja uradnih sporočil, je še toliko bolj nenavadno tudi glede na dejstvo, da njegova vlada med epidemijo novega koronavirusa komunicira z javnostjo, tudi glede sprejetih ukrepov, kar se je v preteklosti pogosto dogajalo ob nedeljah, prav preko družbenega omrežja Twitter. 

In zakaj so na 24ur.com sploh blokirali predsednika vlade Janeza Janšo? "Uradni kanal 24ur.com je naša spletna stran www.24ur.com, na kateri so za vse uporabnike ob vsakem času dosegljivi vsi novinarski prispevki in druge vsebine. Twitter profil je družbeno omrežje, na katerem objavimo izbrane vsebine s spletne strani, ki jih lahko uporabniki dodatno komentirajo in o njih na spoštljiv način razpravljajo. Pri tem pozdravljamo kritična mnenja in spoštujemo vrednoto svobodnega govora. Razprava je odprta za vse posameznike, ki z nami delijo ta ista načela," so nam sporočili iz medijske hiše Pro plus, ki združuje Pop TV, Kanal A, 24ur.com, Voyo ...

A kot nam je uspelo neuradno izvedeti, so na portalu 24ur.com Twitter profil Janeza Janše blokirali že ob začetku tega meseca, ne pa ob koncu prejšnjega tedna, ko je premier opozoril na blokado. Za tako potezo naj bi se v uredništvu odločili, ker jim je bilo dovolj Janševih neargumentiranih in ad personam napadov na njihove urednike in novinarje ter njihove družine. Poleg tega jih je zmotilo tudi Janševo obtoževanje, da je medijska hiša s Kranjčeve kriva za covid smrti v državi. 

Ob tem velja še dodati, da Janez Janša ni edini slovenski politik, ki ga je uredništvo 24ur blokiralo na družbenem omrežju Twitter. Poleg tega na portalu 24ur.com tvitov slovenskih politikov tudi več ne poobjavljajo v svojih spletnih prispevkih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.