The Guardian: Janša napada novinarje in zdi se, da želi izrabiti krizo s koronavirusom

M.R.
04.05.2020 17:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada Janeza Janše je bila potrjena v petek 13. marca letos.
Robert Balen

Britanski časopis The Guardian je danes objavil članek o slovenskem premierju Janezu Janši. V začetku avtor članka Shaun Walker, sicer dopisnik za srednjo in vzhodno Evropo zapiše, da je Janša že vse od prevzema oblasti precej zaposlen na Twitterju. "Kritične novinarje je označil za lažnivce in 'presstitutke', generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je pozival k odstopu," piše v članku.
Ob tem avtor dodaja, da je Janša tesen zaveznik madžarskega skrajno desnega kolega Viktorja Orbana ter da Janša zelo rad v stilu ameriškega predsednika Donalda Trumpa objavlja "zažigalne" tvite. Podobno kot ameriški predsednik tudi Janša rad obračunava z novinarji. Tako je nacionalno televizijo obtožil širjenja laži, ko pa je bil še v opoziciji, pa je celo dve novinarki leta 2016 v tvitu označil za izprani prostitutki.
Takoj ob prevzemu oblasti se je Janševa vlada prvenstveno ukvarjala z obvladovanjem širjenja koronavirusa in Slovenija je do zdaj uspela število žrtev in okužb obdržati na nizki ravni, ugotavlja avtor. OB tem pa dodaja, da kritiki Janši očitajo, da želi podobno kot njegov mentor Orban, krizo izkoristi za ustvarjanje politične prednosti.
Poleg tega avtor še ugotavlja, da se Janša pogosto oglaša v podporo Orbanu in poljski vladi, ki si ne želita pridiganja Unije o demokraciji in vladavini prava.
Guardian ugotavlja, da sta politični poti Janše in Orbana precej podobni. Ob tem navede besede mariborskega univerzitetnega profesorja Borisa Vezjaka, ki pravi, da se Janša v svoji politiki zateka k ksenofobiji, islamofobiji in sovražnemu govoru.
Avtor je tudi zapisal, da je bil Janša leta 2013 obsojen na zaporno kazen in da je nato to sodno odločitev zaradi pomanjkanja neposrednih dokazov razveljavilo ustavno sodišče.
V članku tudi ni prezrto dejstvo, da Janšo podpira televizija, ki jo podpirajo madžarski državljani, ki so blizu Orbanu in da je bil njen nekdanji direktor sedanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
Naveden je tudi Florian Bieber, regijski strokovnjak na graški univerzi, ki je dejal, da Janša zelo dobro odvrača pozornost od zlorab resursov, z proti bruseljsko in protimigrantsko retoriko.
Avtor članka spomni tudi na Janševo obračunavanje prek tvitov z novinarjem Blažem Zgago, ki ga je napadel, ko je novinar kritiziral oblikovanje kriznega štaba. Ob tem Guardianov novinar spominja, da je vladni račun na Twitterju retvital trditev o tem, da je Zgaga pobegli psihiatrični pacient in da trpi boleznijo "covid-Marx/Lenin".
Pri tem navede besede Zgage, ki da je bil že v preteklosti deležen policijske zaščite in da še nikoli ni bilo tako kot zdaj. Tudi, ko se je oglasila podpredsednika Evropske komisije Vera Jourova, ki je na Twitterju zapisala, da je kontaktirala slovensko vlado, je Janša še nadaljeval s svojim početjem. "Še nobena oseba v slovenski zgodovini ni naredilo več kot ta lažnivec za diskreditacijo novinarske skupnosti," se glasi citat, ki ga uporabi Guardianov novinar.
Na koncu pa poroča še o skrbeh slovenskih nevladnih organizacij, ki da jih je slovenski parlament pretekli torek odrezal o soodločanja pri okoljevarstvenih in infrastrukturnih projektih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta