Zakaj so policisti na protestih posredovali zaradi risanja s kredo? Policija pojasnjuje ...

.
05.06.2020 11:30

V Sloveniji od aprila potekajo protesti proti vladi Janeza Janše. Protestniki po slovenskih mestih simbolično kolesarijo v skupinah. Največ ljudi se vsak petek ob 19. uri zbere v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po ocenah policije prihaja okoli 5 tisoč ljudi, protestniki pa ocenjujejo, da jih je bilo tudi že dvakrat toliko. Zaradi velike množice je policija na vseh protestih v Ljubljani močno prisotna. Zaradi varnosti vsak petek postavi ograjo pred državnim zborom, z njo pa zapre tretjino Trga republike, s čimer protestnikom onemogoči dostop do "hrama demokracije". V času protesta je zaprta tudi Gregorčičeva ulica pred poslopjem vlade. 
Na policijo smo naslovili več vprašanj v zvezi z delom na protestih, tudi kdo jim daje usmeritve za delovanje. Pojasnili so, da večina protestov v maju ni bila prijavljena in da ima policija nalogo, da skrbi za red na protestih. Za vsak protest posebej so pripravili načrt varovanja, v katerem so opredeljeni ukrepi. "Policisti pri tem izvajajo svoje naloge in uporabljajo pooblastila," so zapisali v odgovoru. Na vprašanje, od koga dobijo usmeritve, odgovora nismo prejeli.
V Sloveniji so dosedanji protesti minili večinoma mirno. Pretekli teden so obravnavali en prekršek, ki je bil povezan z nasilnim vedenjem. Se pa precej ukvarjajo s transparenti, ki jih nosijo protestniki, risanjem s kredo in drugimi dejanji. 
Lahko gre za kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali pa razžalitve, grožnje in še katerih drugih. "Pregon za kaznivo dejanje grožnje se začne na predlog, v tem okviru tožilci tudi preganjajo pozive k nasilju in smrti zoper konkretno določene osebe, ki so znane in določljive, pregon za kaznivo dejanje razžalitve pa se začne na zasebno tožbo," so nam pojasnili na Generalni policijski upravi. 

Pisanje s kredo

Ko smo jih prosili, če lahko na konkretnih primerih, enega je v državnem zboru izpostavil tudi sam premier, gre za napisa "smrt janšizmu" in "stop janšizmu", za pojasnijo, ali gre za slogane, ki terjajo ukrepanje policije, konkretnega odgovora nismo prejeli. Odgovorili so, da v takih primerih zberejo "vsa dejstva in okoliščine", o tem pa potem obvestijo okrožno državno tožilstvo, ki poda nadaljnja navodila. 
Vprašali smo jih tudi, če lahko pojasnijo, zakaj so policisti posredovali zaradi risanja s kredo po tleh na Trgu republike in bližnjem sedežu stranke SMC. Pojasnili so, da so prepoznali elemente prekrška, opredeljenega v zakonu o varstvu javnega reda in miru in so zato uvedli prekrškovne postopke. Dodajajo, da bodo imeli obravnavani kršitelji v prekrškovnem postopku možnost, da pojasnijo okoliščine dejanja. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/jasa.jenull/videos/10223516384840933/{/facebookpost}

Javno pismo: Policija naj opusti poskuse uporabe fizične represije proti mirnim protestnikom

A v javnem pismu Foruma za demokracijo ta meni, da je šlo za represivno dejanje. Ker je policija proti aktivistu Jaši Jenullu "po nepotrebnem in nesorazmerno uporabila fizično silo" in da za to ni obstajal noben povod. In tudi zato, ker je policija sploh posredovala zaradi risanja s kredo. V omenjenem forumu namreč poudarjajo, da je policija ravnala v nasprotju z načelom enakosti pred zakonom, saj da praktično doslej nikoli ni ukrepala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta