Zakaj v petek ni bilo reševalnega pasu? Takšen dan bi najraje izbrisali, ostaja bolečina, ostaja jeza, žalost

M.R.
27.09.2020 09:31

V petek popoldne se je na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko zgodila huda prometna nesreča s smrtnim izidom. Na kraju je namreč umrl otrok, 38-letna voznica osebnega vozila pa je bila huje poškodovana in naj bi bila v smrtni nevarnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gneča ob petkovi nesreči pri počivališču Lom brez reševalnega pasu.
Promet.si

Zaradi nesreče je med Uncem in Vrhniko nastal daljši zastoj v smeri Ljubljane, ki je segal vse do počivališča Ravbarkomanda, ko so promet sprostili pa je segal celo do Postojne. 

V takšnih primerih so vozniki na avtocesti dolžni oblikovati tako imenovan reševalni pas - koridor, po katerem lahko na kraj nesreče pridejo policisti, reševalci, gasilci in druge interventne službe. A se to ni zgodilo. 

Na Twitter profilu Reševalni pas so tako včeraj zapisali, da bi petkov dan najraje izbrisali. "Ostaja bolečina, ostaja jeza, žalost. Jeza zato, ker NIHČE ne upošteva opozoril o slabih vremenskih razmerah, jeza zato ker smo imele vse intervencijske enote težave z dostopom na mesto," so poudarili.

V nadaljevanju pa so dodali, da so taki dogodki zagotovo najhujši v njihovih karierah in jih ni mogoče izbrisati. "Že da se je zgodilo je zgolj posledica družbenega vedenja in neupoštevanja opozoril,da nam niste omogočili proste poti,d a bi čim prej lahko pomagali je NESPREJEMLJIVO!", so še zapisali. Hkrati pa so pozvali vse, naj resno jemljejo opozorila in jih tudi upoštevajo.

Stavek "Tako pač je" ni sprejemljiv

Podoben zapis je nastal tudi na Facebook profilu Ustvarimo reševalni pas na avtocestah. "Kje in kako začeti čas po končani izmeni ali po končani taki intervenciji, ki smo jo včeraj doživeli pripadniki policije, gasilcev, reševalcev, vzdrževalcev, pogrebnikov, operaterjev 112, nadzornikov prometa, prometno informacijskega centra?" je uvodoma zapisal avtor. 

Nato pa je dodal, da so že v četrtek pristojni opozarjali, da bodo razmere na cestah zaradi vremena slabe in da je treba zaradi tega prilagoditi vožnjo in voziti previdno. "Pride NAPOVEDAN močnejši naliv in mi vozimo naprej, kot da nič ni, 130 kilometrov na uro, brisalci do konca, gremooooo!", nadaljuje. 

Pri tem poudari še, da so se na razdalji približno 500 metrov zgodile kar tri nesreče. Posledično so nastali tudi zastoji. "Zastoj, ki le na redkih odsekih izgleda tako, da se preko lahko prebije intervencijsko vozilo, preostali del izgleda, kot da so vozniki sami zgradili tri vozne pasove in vse skupaj napolnili do zadnjega centimetra," doda. 

Glede na zapis, so intervencijska vozila na prvo oviro naletela že na uvozu na avtocesto. "Nekdo je, ob novici za kakšno nesrečo gre in kako grozne so posledice zapisal: 'Tako pač je' NI RES!!!! Kot družba morimo celo otroke na cestah, ker tako razmišljamo!!! Vsak bi za nekaj % zmanjšal hitrost, za nekaj metrov povečal varnostno razdaljo, ob zastoju za nekaj stopinj obrnil volan na #LevoDesno, da bi omogočil intervencijskim vozilom prosto pot, za nekaj minut pomislil tudi na koga drugega kot le nase,  predvsem pa se zavedal, da je vsak udeleženec v prometu tisti člen, ki lahko odloča o življenju ali smrti sebe ali koga drugega," je zapisal avtor. 

Na koncu pa je še dodal, da "Tako pač je" ni sprejemljiv stavek. "Ne moremo, ne smemo razmišljati tako, ker enostavno ni res, vsak voznik, vsaka voznica, vsak pešec, kolesar, motorist tvori promet," je zapisal na koncu in pozval k varni vožnji.

Kje in kako začeti čas po končani izmeni ali po končani taki intervenciji, ki smo jo včeraj doživeli pripadniki...

Objavil/a Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah dne Sobota, 26. september 2020
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta