Zaostritev režima na mejnih prehodih? Hojs: Vrnejo se z Zanzibarja, rečejo pa, da so bili samo v Avstriji

STA, VČ
01.03.2021 14:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs
STA

Notranji minister Aleš Hojs je napovedal, da bi lahko že v tem tednu prišlo do precejšnjih zaostritev nadzora na slovenski meji.

V odgovoru na poslansko vprašanje je v DZ povedal, da bodo najverjetneje vse evropske države in tudi Slovenija v naslednjih dneh primorane v zaostritev režimov na meji.

V Sloveniji da se strokovna komisija epidemiologov in zdravnikov nagiba k strogemu zaprtju nadzornih točk na "naših evropskih notranjih mejah".

Hojs ne verjame, da bi lahko prišlo do kakšnih sprostitev na meji, ne bodo pa prizadeti "tako občani ob meji kot dvolastniki". Dodal je, da bo treba ponovno opredeliti izjeme za prehod meje brez testiranja, bo pa verjetno za dnevne migrante in tiste, ki se izobražujejo, po njegovem potrebno vsaj sedemdnevno testiranje.

Zaostritev protikoronskih ukrepov na meji naj bi bila predvsem posledica "neodgovornosti nekaterih", ki se v zadnjem tednu vračajo predvsem iz eksotičnih držav. Navedel je Zanzibar, kjer naj bi bila razširjena predvsem južnoafriška različica novega koronavirusa, za katero velja, da je bolj nalezljiva, cepivo proti covidu-19 pa naj bi bilo proti tej različico omejeno učinkovito.

Po njegovih besedah so v zadnjih dnevih zabeležili primere, ko tisti, ki prispejo na dunajsko letališče z Zanzibarja, na meji navedejo, da se vračajo zgolj iz Avstrije. "Tega se ne da zajeziti drugače kot z bolj striktno kontrolo, z bolj striktnim režimom," je dejal Hojs. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta