Šter prebral pismo jeznega Slovenca: Sam ne sme v kranjsko regijo, vplivneži pa medtem uživajo v tropih

A.L.
04.02.2021 13:13
Podatkov o Slovencih, ki se nahajajo v tujini, ministrstvo nima, ker, kot je dejal Šter, nihče ni dolžan sporočati, ko zapusti državo ali se vrne v domovino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je na novinarski konferenci povedal, da je glavno vprašanje, ki se zadnje čase poraja v družbi, ali so že vzpostavljene razmere za normalnejše potovanje po svetu. "Moj odgovor, ki je tak kot prej, bo morda koga razočaral in razžalostil. Priporočilo slovenske konzularne službe je torej, da se potovanju, če je le mogoče, izognemo. Potovanje naj državljani odpovejo oziroma ga prestavijo na zdravstveno varnejši čas, za katerega vsi skupaj trdo delamo," je dejal.

Ob tem je spomnil, da se v javnosti pojavljajo številni primeri izjav in trditev, ki zagotavljajo nasprotno. Na novinarski konferenci je tako prebral eno od številnih pisem, ki jih prejemajo. Pravi, da je izbral primer, "ki je vljudnejši in brez zabeljenih izrazov".

V pismu je zapisano: "Spoštovani, zanima me, ko gledam potovanja Slovencev v tople kraje po družbenih omrežjih, mi pa smo zaprti v regije. Jaz iz Komende ne smem v kranjsko regijo. Gledam fotografije - Branko Đurić s Kanarskih otokov, Helena Blagne nekje v tropih, influencerka Alja Perne v Dominikanski republiki, Senka Umek v Dubaju ... Ne vem, no."

Šter pravi, da je to sporočilo izbral z razlogom, in dodaja, da razmere po svetu niso ugodnejše, kot so bile pred tednom, mesecem ali lansko leto. "Številne države v naši regiji, pa tudi po svetu, tudi tiste, navedene v pismu kot cilj teh potovanj, so drastično omejile potovanja prav zaradi okužb."

Spomnil je, da je njihov nasvet še vedno priporočilo in ni prepoved, ukaz ali preprečevanje. Ukvarjajo se s tistimi, ki imajo resne in nujne razloge za to, da potujejo. "To so razni zdravstveni in nujni poslovni razlogi ali tisti, ki morda zaključujejo študij. A naj povem še enkrat, ne moremo se in ne bomo se mogli ukvarjali s pomočjo tistim, ki nekje nasedejo pri takšnih potovanjih, ki smo jih prej omenjali. Tega ne moremo storiti zato, ker ne moremo več trditi, da je kjer koli na svetu nekdo, ki bi ga epidemiološka situacija presenetila."

Sicer pa v zadnjem času po njegovih besedah niso opazili večjega povpraševanja po konzularni pomoči kot prej, temveč je povpraševanje stalno. Pri tem je omenil, da se je potovanje več manjšim skupinam na Zanzibar ustavilo oziroma prekinilo že na izhodnem evropskem letališču, ker niso izpolnjevali pogojev za potovanje v Tanzanijo.

Podatkov o Slovencih, ki se nahajajo v tujini, ministrstvo nima, ker, kot je dejal Šter, nihče ni dolžan sporočati, ko zapusti državo ali se vrne v domovino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta