Zasebni vrtci o spremembah zakona: To ogroža naš obstoj

A.L.
30.05.2019 12:50

Na ministrstvu za izobraževanje so pripravili predlog sprememb zakona o vrtcih, ki med drugim prepoveduje opravljanje predšolske vzgoje in varstva otrok vsem fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v register pri pristojnem ministrstvu. Ker ministrstvo o tem ni obvestilo zasebnih vrtcev, so le ti včeraj ustanovili Združenje zasebnih vrtcev Slovenije in napisali izjavo, v kateri pojasnjujejo nastalo situacijo. Dodajajo, da bodo proti spremembam nastopili skupaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Osnutek predlagane novele vsebuje posebno določbo, s katero se prepoveduje opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok vsem, ki niso vpisani v register. Kazen za kršitev je takojšnja prepoved opravljanjadejavnosti ter globa od 5000 do 10.000 evrov. "Opozarjamo, da s predlaganimi spremembami zakona otroci in starši izgubijo že pridobljene pravice, pravico do izbire vrtca. Predlagano financiranje zasebnih vrtcev namreč ogroža obstoj in delovanje zasebnih vrtcev v prihodnje, kar pomeni izgubo številnih kakovostnih vrtcev. Konkurenca med vrtci na trgu bo manjša, kar pomeni zmanjšanje kvalitete predšolske vzgoje na celotnem področju Republike Slovenije," opozarjajo v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije.

Zasebni vrtci so že diskriminirani

Kot so zapisali, se ne strinjajo z ministrstvom, kjer naj bi spremembe opravičevali s skrbjo nad občinskimi proračuni. na ministrstvu dodajajo, da bo zmanjšanje financiranja zasebnih vrtcev pomenilo prihranek v občinskih proračunih. "S tem se ne strinjamo, saj smo zasebni vrtci že sedaj diskriminirani v primerjavi s financiranjem javnih vrtcev, posledično občine nam plačujejo za enega otroka, ki je prav tako občan te iste občine, manj kot, če je otrok vključen v javni vrtec. Iz tega je moč sklepati, da bodo občine ob zmanjševanju zasebnih vrtcev plačevale za oskrbo predšolskih otrok več kot do sedaj. Lahko bi rekli, da starši otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce pomagajo občinam financirati predšolsko vzgojo."
Taja Steblovnik, predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije, je v izjavi zapisala, da je pri vsem skupaj najpomembnejši socialni vidik vpliva predlaganih sprememb. "Starši se lahko danes prosto odločijo za izbiro vrtca. Predlagana sprememba bo najbolj vplivala na najbolj ranljive skupine, ki si predšolske vzgoje v zasebnih vrtcih ne bodo mogli več privoščiti. To bo ostal privilegij le peščice, kar pa ni cilj zasebnih vrtcev, ki smo predani zagotavljanju kvalitetne predšolske vzgoje, kljub številnim birokratskim zapletom na poti."

Bodo vzgojitelji ostali brez služb?

V izjavi izpostavljajo tudi vpliv na gospodarstvo, saj naj bi zasebni vrtci zaposlovali več kot 600 vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev. Ti bodo po mnenju Združenja zasebnih vrtcev Slovenije ob ogroženem poslovanju zasebnih vrtcev ostali brez služb. 
"Če želimo imeti stabilno mrežo vrtcev in če upoštevamo ustavno odločbo iz leta 2001, ki zapoveduje ustrezno sofinanciranje zasebnih vrtcev na tak način, da so staršem dosegljivi, potem moramo poskrbeti, da bodo na voljo kapacitete tako v javnih kot zasebnih vrtcih. Občine imajo pri tem dovolj vzvodov, da lahko planirajo kapacitete glede na demografske značilnosti, upoštevajoč tudi dinamiko razvoja zasebnih vrtcev," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta