Zaznamovali so leto 2019: Kris Zudich in Luka Dončić pometla s politiki

Rok Kajzer Rok Kajzer
15.12.2019 16:41

Podpora vladi Marjana Šarca po novembrskem polomu spet navzgor, LMŠ še naprej na prvem mestu, dvig SDS in SD

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kris je zaznamoval Slovenijo bolj kot politiki. Te prehitevajo tudi športniki.
Robert Balen

V tokratni javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo za Večer, Dnevnik in RTV Slovenija izvaja agencija Ninamedia, smo anketirance pozvali, naj naštejejo tri osebnosti, ki so najbolj zaznamovale iztekajoče se leto v Sloveniji. Rezultati niso presenečenje, skrbeti pa bi morali predvsem politike, ker ti pogosto živijo v prepričanju, da so središče dogajanja v državi. Z njimi sta namreč pometla deček Kris Zudich, ki je dobrodelno združil celotno državo, in naš zvezdnik v ZDA košarkar Luka Dončić - pobrala sta skoraj vse glasove. V prvi trojici brez politika kljub vsemu ni šlo. A to ni predsednik republike, ki sicer praviloma vodi na lestvici najbolj priljubljenih politikov, ampak premier Marjan Šarec. Ta je sicer zbral bistveno manj glasov kot Kris Zudich in Luka Dončić.

Uroš Šoštarič

Šabedrov skok

Uroš Šoštarič

Vlada znova nad vodo

Kako po vaši oceni deluje vlada?

Brez parlamentarne večine

Več razmisleka bodo potrebovale druge stranke. Denimo četrtouvrščena Levica, ki ji nikakor ne uspe prebiti sedmih odstotkov, ali NSi, ki je s 7,4 odstotka padla na 5,3. Mlada voditelja očitno nista sposobna vidnejšega volilnega preboja. Da ju javnost ne zaznava kot ključna politika, ne nazadnje nakazujejo omenjene težave na lestvici najbolj priljubljenih politikov - Mesec je doživel največji padec, izmed politikov na lestvici pa je bil le Tonin ocenjen slabše kot minuli mesec. Težave ima tudi njun starejši kolega, Karl Erjavec - z Desusom se nevarno giblje na meji vstopa v parlament brez vidnega znaka, da bi stranki v prihodnje lahko šlo bolje. Bi pa tokrat vstop v parlament uspel SLS. Zunaj parlamenta bi ostala SNS Zmaga Jelinčiča, pot proti dnu brez najmanjše možnosti, da bi vstopila v državni zbor, pa nadaljujeta SMC Zdravka Počivalška in SAB Alenke Bratušek.
Zanimiva je tudi razdelitev sedežev v državnem zboru. Ker bi v parlament prišla SLS, bi to prineslo težave sedanji vladni koaliciji, ki bi imela natanko polovico poslanskih mandatov (45). Brez pomoči Levice ne bi šlo (9). Ne glede na to, da bi desni pol dobil pomoč SLS, pa je še naprej daleč od tega, da bi sam sestavil vlado, saj bi zbral zgolj 34 mandatov. Doslej je koalicija (brez SMC, SAB in Levice) imela dovolj glasov za večino in s tem tudi za sestavo vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta