Zbranih že 246.300 evrov #zaobSTAnek, Pahorju bodo predlagali državno odlikovanje za STA

25.05.2021 13:32
Več kot očitno je po besedah predsednice Društva novinarjev Slovenije Petre Lesjak Tušek na tiskovni konferenci pred zadnjim tednom donatorske "akcije reakcije", da Ukom oziroma vlada ne nameravata izpolniti svojih zakonskih obveznosti. Toda "STA-ju je treba nemudoma poplačati dolgove in zagotoviti vire za obstanek. To je nesporna dolžnost vlade, katerekoli že," je pozvala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Do včeraj se je v donatorski akciji Društva novinarjev Slovenija #zaobSTAnek Slovenske tiskovne agencije zaradi prekinitve državnega financiranja tega nacionalnega medija zbralo natanko 246.300 evrov. Skoraj četrt milijona. Dve tretjini tega zneska (156.000 evrov) je prišlo prek SMS-sporočil na 1919 (STA5 ali STA1 prek štirih operaterjev: Telekom, A1, Telemach, T2), ostalo neposredno na poseben račun, odprt pri Društvu novinarjev Slovenije. 

Takšno je stanje pred zadnjim tednom zbiranja donacij, katerega cilj je preprečiti propad STA kot stebra neodvisnega profesionalnega novinarstva v Sloveniji, je na tiskovni konferenci povedala predsednica DNS Petra Lesjak Tušek. In še, da je stanje resno, ko tiskovne konference sklicujejo novinarji.

Donatorska akcija, ki je startala 3. maja, na svetovni dan svobode medijev, se bo prek SMS-sporočil iztekla 31. maja, na posebni račun pri DNS pa bo mogoče nakazati še v juniju, ko bo nato celotna zbrana vsota šla Slovenski tiskovni agenciji za plače. 

Donacija za STA 
Večer

Prijatelji rešujejo STA

"Ocenjujemo, da smo s pomočjo prijateljev STA, kot smo poimenovali pobudnike in podpornike te precedenčne družbeno odgovorne akcije oziroma reakcije, zbrali pomemben znesek, ki ima vsekakor tudi širše družbeno pomembno sporočilo in je v prvi vrsti namenjen podpori in pomoči STA-ju, a je hkrati bistveno več kot to," pravi predsednica DNS. Ker "STA, s tem pa slovensko profesionalno novinarstvo v najširšem možnem smislu, mora obstati ne glede na spodkopavanja in za njegov obstanek se bomo borili tudi v še bolj zaostrenih in proti medijem še nadalje naperjenih pogojih in okoliščinah."

Petra Lesjak Tušek
Robert Balen

Takšna donacijska kampanja za medij je bila še nedavno nepredstavljiva, je rekla predsednica DNS. "Seveda ne more biti nadomestek, s katerim bi vlado odvezali od plačila obveznosti in dovolili opuščanje njenih zakonsko določenih zavez," je opozorila Lesjak Tuškova, "a hkrati je bila edina in nujna akcija, h kateri smo se čutili zavezani pristopiti." Dodala je zadovoljstvo in ponos, "da nas in vas je toliko, ki ste prepoznali kampanjo za obstanek tudi kot svojo zavezo, osebno in družbeno odgovornost". "Brez zaslombe javnosti, ljudi, ki so, ste podprli obstanek Slovenske tiskovne agencije, seveda ne bi uspeli - prav v imenu javnosti in za javnost delujemo in ne za kake zasebne interese, zato še toliko bolj z zadovoljstvom ugotavljamo, da ima tako delovanje tudi zaslombo v družbi, med ljudmi."

Izhoda iz težke finančne situacije STA pa še vedno ni videti. Več kot očitno je po besedah predsednice DNS, da Ukom oziroma vlada ne namerava izpolniti svojih zakonskih obveznosti ne glede na vse pozive, tudi širše, mednarodne civilne in politične javnosti.

Diskreditacije jih ne bodo ustavile

Donacijsko kampanjo je kar hitro in predvidljivo začela spremljati diskreditacijska kampanja, je opozorila  in poudarila, da je donatorska akcija transparentna in poštena, da pa nikakor ne bodo razkrivali in zlorabljali zaupanja donatorjev, ki so se odločili podpreti STA, pri čemer misli tudi podjetja - kdor je želel, se je lahko sam izpostavil tudi javno, kdor želi ostati anonimni donator, to tudi zagotovo bo - za varovanje teh podatkov jamčijo in bodo jamčili "ne glede na provokacije in podtikanja". "Lahko samo ugotovimo, da je več kot očitno dovolj ljudi, ki jim ni vseeno, kakšne informacije jim mediji zagotavljamo, in ki stavijo na verodostojnost in ne na konstrukte in laži neke vzporedne medijske mašinerije," pravi Petra Lesjak Tušek.

STA

Društvo novinarjev Slovenije opozarja, da je višina zbranih sredstev toliko bolj pomembna tudi zato, "ker lahko spremljamo sistematične in usmerjane napade na verodostojne in kritične medije", med zadnjimi na primer na Radio Študent, ki mu je komisija pri ministrstvu za kulturo zavrnila projekt in s tem odrezala od pomembnega vira, ali recimo radijskih postaj s statusom posebnega pomena, kot je Koroški radio Slovenj Gradec, ki je prav tako ostal brez virov.

"Že zdaj, ko še vedno nimamo vpogleda v celoten razrez razdelitve 2,6 milijona evrov iz medijskega sklada, lahko ugotovimo, da bodo informativni programi močno okrnjeni in s tem komercializacija neizbežna, gotovo pa za koga vprašljiv obstanek," je zato opozorila. Ko bo znano, kdo točno je dobil sredstva in "kako to menda prispeva k večji pluralizaciji", bo društvo reagiralo. 

DNS ocenjuje, da je pritiskov na medije in novinarje prav v povezavi s Slovensko tiskovno agencijo še več, vsekakor preveč, "kažejo se tako s pošiljanjem inšpekcij kot ne nazadnje s specialnimi obiski policije".

"STA bo svoj 30. jubilej dočakala, to je žalostno hipno olajšanje"

"STA bo svoj 30. jubilej dočakala tudi s pomočjo zbranih donacij, kar seveda je nekakšno žalostno hipno olajšanje, a hkrati žal brutalno realno stanje," pravi predsednica DNS po mesecu civilnega doniranja javnemu mediju. Društvo novinarjev bo predsedniku republike Borutu Pahorju za to obletnico predlagalo, da STA odlikuje z državnim odlikovanjem redom časti. "Zagotoviti javno financiranje pa je tako ali tako minimum pred obletnico, sramotno je, da je treba terjati plačilo javne službe po sodni poti," je opozorila.  DNS poziva sodišče, naj o izvršbi odloči hitro. STA-ju je treba nemudoma poplačati dolgove in zagotoviti vire za obstanek. To je nesporna dolžnost vlade, katerekoli že, tako predsednica.

Robert Balen

Zorko: "Znesek daleč presega naša pričakovanja"

Kako so torej na STA zdaj s plačami? Reševali so se tudi s tržno dejavnostjo, je povedala Mojca Zorko iz STA-ja. Junij bo pa že bolj vprašljiv. 169 tisoč evrov bi morala vlada mesečno dati agenciji za javno službo. Tako da bo donacijska akcija #zaobSTAnek agencijo rešila vsaj za dva meseca. "Znesek, ki smo ga zbrali, daleč presega naša pričakovanja," je poudarila.

Dokler obstajajo, bodo delali, je zagotovila Zorkova, četudi so že kadrovsko okrnjeni zaradi odhodov sodelavcev spričo situacije. "Dela nam ne manjka, samo financ trenutno." Poročali bodo z vseh dogodkov, tudi o predsedovanju Slovenije Svetu EU. Je pa opozorila, da imajo že težave s sogovorniki, težko jih že kdaj dobijo, ker so povabljeni pod pritiskom, naj za Slovensko tiskovno agencijo ne govorijo. Na STA da se tudi pritiska, naj se politično opredeli, poroča politično opredeljeno, je rekla. 

Javna služba STA zdaj od države (vlade) torej ni plačana že več kot 140 dni. Na letni ravni govorimo o znesku 2 milijona evrov. 

"Slišati je bilo tudi očitek, češ da če imamo denar za kampanjo in oglase, zakaj zbiramo za plače. Naj bom zelo jasna: za kampanjo STA ni dala niti evra ..." In: "Nekateri so v visoki odzivnosti javnosti videli argument za to, da vladi ni treba plačevati javne službe STA, saj jo lahko plačuje javnost neposredno. Predsednica je že povedala, da ta kampanja v ničemer ne odvezuje vlade, da plača znesek, ki ga po zakonu mora. In tudi prav je, da javno službo, ki jo STA - še enkrat povem - nedvomno izvaja, plačuje država. V ta namen so sredstva rezervirana na proračunski postavki pri Ukomu in nobenega zakonskega razloga torej ni, da bi se financiranje javne službe STA ukinilo," je povedala Zorkova. 

Zdaj morajo v prvi vrsti premostiti nelikvidnost in se izogniti stečaju, donatorski akciji #zaobSTAnek na rob poudarja še ena novinarka STA, tudi predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik ... 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta