Hrvaški novinarji in novinarke v podporo STA: Zaskrbljeni smo, da je javni medij odvisen od donacij in dobre volje državljanov

STA, VČ
11.05.2021 17:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V uredništvu STA.
Robert Balen

Hrvaško novinarsko društvo (HND) in Sindikat novinarjev Hrvaške (SNH) sta izrazila solidarnost z novinarji v Sloveniji, kjer je, kot so zapisali, javna in neodvisna tiskovna agencija STA izpostavljena naraščajočim političnim in finančnim pritiskom. Izrazili so tudi zaskrbljenost zaradi razmer, v katerih je Slovenska tiskovna agencija prisiljena zbirati donacije.

Na nedavno objavljeni lestvici o medijski svobodi nevladne organizacije Novinarji brez meja (RSF) je Slovenija padla za štiri mesta v primerjavi z lanskim letom. Slovenija je na 36. mestu med 180 državami, spominja SNH na svoji spletni strani. Objavili so tudi fotografijo članic in članov SNH in HND, ki so na balkonu novinarskega doma sredi Zagreba izobesili ključnik kampanje za zbiranje sredstev za STA #zaobSTAnek.

SNH navaja, da slovenski premier Janez Janša že več kot tri mesece zavrača nakazilo z zakonom določenih sredstev za delovanje STA kot javnega servisa, ki ga je ustanovila slovenska država. "Slovenska vlada svojo odločitev pojasnjuje s trditvami, da direktor STA Bojan Veselinovič ne želi izročiti podatkov o poslovanju, a so ocene novinarjev in njihovih združenj, da gre za politični pritisk," dodaja SNH. Navajajo, da je cilj slovenskega premierja, da bi s "finančnim izčrpavanjem zamenjal vodstvo agencije ter spremenil njen način dela in poročanja, ki bi bolj ustrezal aktualni vladi".

Kot so dodali, je Društvo novinarjev Slovenije po večmesečni vladni ustavitvi financiranja STA sprožilo kampanjo Za obSTAnek za zbiranje sredstev "za rešitev profesionalnega in neodvisnega novinarstva kot tudi za rešitev okoli sto delovnih mest".

"Podpiramo kolegialnost in solidarnost, še posebej v kriznih razmerah, a hkrati izražamo tudi zaskrbljenost zaradi stanja, v katerem je javni medij odvisen od zbiranja donacij in dobre volje državljanov, ki jim mora biti zagotovljena pravica do obveščenosti," so sporočili iz HND.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta