Zdravstveni inšpektorat razkril osebne podatke prekrškarjev: Žalčanu globa zaradi kuhanja golaža, Mariborčanu, ker v trafiki ni nosil maske ...

Barbara Bradač
17.12.2020 05:00
Z vsemi osebnimi podatki so objavili odločbe o prekrških zaradi zadrževanja na javnih mestih. Da je to nedopustno in nesorazmerno glede na težo dejanja, pravi mariborski pravnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na inšpektoratu je odrejen interni nadzor, da ugotovijo, kako je prišlo do objav. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Zdravstveni inšpektorat je z oglasne deske e-uprave že umaknil javno objavljene odločbe, ki so jih izdali v postopkih zaradi kršitev pravil v času razglašene epidemije. Šlo je za odločbe, ki jih naslovnikom niso uspeli vročiti, a objava je bila sporna zlasti, ker so bili dokumenti objavljeni v celoti, torej vključno z osebnimi podatki domnevnih kršiteljev. Poleg imena in priimka, naslova stalnega bivališča še datum rojstva in EMŠO. Prebrati je bilo mogoče še opis očitanega prekrška, višino globe in pravni poduk. Na to so prvi opozorili na računalniškem portalu Slo-tech. Ko so sledili novinarska vprašanja in posredovanje informacijskega pooblaščenca, so objavljeno umaknili.

Ne priznava prekrška

Pri nekaterih posameznikih, ki jim niso mogli vročiti odločb in so se znašli na e-oglasni deski, so v oči padli tudi naslovi. Trije Mariborčani imajo prijavljeno na naslovu Zagrebška 72, kar je naslov Centra za socialno delo Maribor. Med njimi je tudi Sladjan Djordjević, ki mu je bila izrečena globa v višini 400 evrov. Kar petkrat so ga v aprilu zalotili pri tem, da je na javnem mestu, kot je zapisano v odločbi, na območju mariborske avtobusne postaje, kadil, pil kavo, si polnil telefon, v enem primeru se je zadrževal v skupini treh oseb, pa tudi sedel na klopi, pil alkoholne pijače. Vse v obdobju torej, ko se ni bilo dovoljeno gibati in zadrževati na javnih prostorih brez opravičljivega razloga.

Djordjević, s katerim smo se včeraj srečali, je sicer priznal, da je stari znanec policije, a da se z inšpekcijskimi in policijskimi postopki že takrat, ko so potekali, ni strinjal. "Na avtobusni postaji večkrat izstopimo, ker nas tu odloži kombi delodajalca, delam namreč preko zaposlovalne agencije. Včasih tako po službi na avtobusni še skadim kakšno cigareto, si kupim kavo in postojim ob pepelniku. Alkohola pa sploh ne pijem," pripoveduje in poudari, da je takrat veljalo določilo prepoved zbiranja na javnih mestih več kot pet oseb. "Jaz sem bil sam in z očitki se ne strinjam. Ne nazadnje so se ukrepi in pravila tako hitro spreminjali, da sploh nisem več vedel, kaj velja," je dodal. Priznal je še, da je prejel odločbo na začasni naslov in tudi v poštni nabiralnik, ki ga ima na naslovu Centra za socialno delo Maribor, a odločbe ni želel sprejeti. "Če bi jo, bi to pomenilo, da se s kaznijo strinjam. Kljub temu pa mislim, da četudi mi je niso mogli vročiti, zaradi tega ne bi smeli objaviti vseh mojih podatkov, nihče jim tega ni dovolil," izpostavlja.

Zaradi globe dobrih 40 evrov razkriti osebni podatki

Še dva Mariborčana, ki imata prav tako naslov mariborskega centra za socialno delo, sta bila kaznovana, ker sta se spomladi zadrževala na javnem kraju. Eden je dobil globo v višini 41,73 evra, ker je bil v začetku aprila pozno popoldne na kopališču Otok brez opravičljivega razloga s še petimi osebami, drugi pa bi moral plačati enako globo, ker se je konec marca zadrževal pred trgovino v središču mesta. Tretji Mariborčan je dobil globo, ker v začetku aprila v trafiki ni nosil zaščitne maske ali kakšne druge obrazne zaščite. Žalčan, ker se je 20. marca pri trgovini s še šestimi osebami družil ob peči in kuhal golaž, Celjan pa je bil kaznovan, ker se je konec marca na parkirišču ob bencinskem servisu pogovarjal s še dvema osebama. In osebni podatki vseh teh, domnevnih kršiteljev, so bili objavljeni na spletni strani.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je povedala, da so takoj, ko so izvedeli za objavo, zoper zdravstveni inšpektorat uvedli inšpekcijski nadzor zaradi neustreznega zagotavljanja varnosti osebnih podatkov, saj "objavljene odločbe vsebujejo osebne podatke posameznikov, ki so varovani. Več informacij trenutno ne moremo podati, ker je inšpekcijski nadzor še v teku."

Inšpektorat: Prišlo je do napake

Na inšpektoratu priznavajo napako. "Inšpektorat je nemudoma pristopil k odpravi napake in je vse dokumente odstranil z navedenega portala. V tem trenutku še ugotavljamo, zakaj je prišlo do tega. Odrejen je interni nadzor, na podlagi ugotovitev pa bodo sprejeti ustrezni ukrepi za preprečitev tovrstnih dogodkov v prihodnosti," so pojasnili na inšpektoratu.

Kot smo lahko razbrali iz javno objavljenih dokumentov, pojasnili pa so tudi na inšpektoratu, ker kršitelj nima naslova za vročanje in ima zakonsko bivališče na CSD oziroma mu je določene akte nemogoče vročiti osebno, se dokument vroči z javnim naznanilom tako, da na oglasni deski in na enotnem državnem portalu e-uprava objavi sporočilo o vročanju z javnim naznanilom. Podatkov o tem, kako so uspešni pri poplačilu glob v primerih, ko imajo kršitelji naslove bivališč na naslovih CSD, na inšpektoratu nimajo. Dodajmo še, da niso bile vse odločbe z naslovi CSD ali občine. Nekateri so enostavno na naslovu neznani ali brez poštnega predalčnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta