Zdravstvenih ovir za maturo ni

Franja Žišt Franja Žišt
22.04.2020 18:31

Medtem ko druge evropske države že napovedujejo, kdaj se bodo šolarji vrnili v šolske klopi, še posebno dijaki zaključnih letnikov, ki opravljajo maturo, pri nas točnega datuma še vedno ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po najhitrejšem scenariju bi učenci lahko že v začetku maja znova sedli v šolske klopi. 
Andrej Petelinšek

Sestanek na šolskem ministrstvu, ki so se ga udeležili predstavniki Državnega izpitnega centra (RIC), komisij za splošno in poklicno maturo, ravnateljev, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in zavodov, ki se ukvarjajo z izobraževanjem, je letošnji izvedbi mature še enkrat prižgal zeleno luč. "Ključna je bila ocena NIJZ, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba mature ni problematična in lahko poteka nemoteno," je med sestankom dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec.

Matura z najmanj škode

Da se komisija za splošno maturo letos prvič spopada z izjemnimi okoliščinami in da se ves čas, odkar je bil pouk prekinjen, odzivajo na vse pobude in vprašanja, ki jih prejmejo, ter rešujejo probleme, je poudarila predsednica komisije za splošno maturo dr. Marina Tavčar Krajnc. Zgodaj so opravili premisleke o internem delu mature, ki bi moral biti zaključen do 15. aprila, za oddajo izdelkov, kot so denimo raziskovalne naloge, so podaljšali rok za izvedbo. "Veliko smo delali tudi na časovnici. Ni enostavno za mesec dni premakniti pisanja eseja pri materinščini," je poudarila predsednica komisije. Sprejeli so odločitev, ki "ustvari najmanj škode". Maturantje bodo esej pisali predvidoma 1. junija skupaj z izpitno polo iz slovenščine. "Zavedamo se, da je to oteževalna okoliščina, vendar smo na osnovi vseh informacij in izkušenj, ki jih imamo, ocenili, da ni take vrste, ki bi škodovala dijakom. Vsako leto celotna generacija maturantov piše maturo na jesenskem roku na enak način in podatki kažejo, da razlike, ki bi kazale na slabše rezultate zaradi drugačne organizacije, niso evidentne." Zdajšnja časovnica omogoča, da bodo dijaki v roku zaključili maturo in se bodo lahko vpisali na terciarno izobraževanje, prav tako bodo lahko opravljali maturo v jesenskem roku, če bodo želeli oceno popravljati.
Predsednik komisije za poklicno maturo Boris Dular je pozdravil ugotovitve zdravstvenih strokovnjakov, saj te omogočajo "realizirati vrnitev dijakov v šolo relativno zgodaj in opraviti še del priprav". Tudi dr. Darko Zupanc, direktor RIC, je dejal, da so ob podpori zdravstvene stroke še bolj optimistični o izvedbi mature. "Maturitetni sistem ima že sedaj varovalko za ranljive skupine in še okrepili jo bomo. Dijaki naj ne begajo, ali matura bo ali ne, za njih je najboljše, da nadaljujejo svoje delo že zdaj, ko se učijo na daljavo," je izpostavil Zupanc in dodal, da verjame, da se bodo v maju odprle tudi šole.

V Evropi se že vračajo v šolske klopi

Po enem od treh scenarijev, najhitrejšem, bi se lahko maturanti, menda pa tudi ostali učenci, v slovenske šole vrnili že po prvomajskih praznikih oziroma 13. maja. Medtem ko so Švedi in Islandci večinoma ves čas hodili v šolo, so se 15. aprila v šolske klopi vrnili tudi nekateri danski osnovnošolci in dijaki zadnjih letnikov srednjih šol. Institucije morajo upoštevati navodila zdravstvenih ustanov o socialni distanci - šolske klopi morajo biti najmanj dva metra narazen, odmore morajo organizirati v majhnih skupinah, kjer je mogoče, naj bi pouk potekal na prostem - in stroga pravila o čiščenju in higieni. Na Norveškem se bodo v ponedeljek v šole vrnili učenci prvih štirih razredov osnovne šole, če bo šola lahko izpolnjevala smernice o socialni distanci in higieni, ki so jih predpisale zdravstvene ustanove.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta