Združenje organizacij rakavih bolnikov: Onkološko zdravljenje se mora nadaljevati

STA, S. M.
19.11.2021 17:43

Slovensko združenje organizacij bolnikov z rakom Onko Net poziva, da kljub še tako zaostrenim epidemiološkim razmeram v slovenskih bolnišnicah ne ustavljajo onkološkega zdravljenja in presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka. Hkrati javnost poziva k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 ter solidarnosti in človečnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Novice o čedalje bolj zaostrenih razmerah v slovenskih bolnišnicah, pomanjkanju intenzivnih postelj in zdravstvenega kadra v združenju spremljajo z veliko zaskrbljenostjo. Čeprav je obravnava bolnikov z rakom kljub epidemiji potekala nemoteno z izjemo presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka v prvem valu epidemije, v Sloveniji trenutno beležimo okoli 10-odstotni upad novo postavljenih diagnoz ter napotnic za onkološko obravnavo v primerjavi z obdobjem pred epidemijo, so opozorili v današnjem sporočilu za javnost.

Zamude v diagnostiki in zdravljenju raka pomenijo odkrivanje bolezni v kasnejših stadijih in posledično bolj agresivno zdravljenje in slabše izide zdravljenja. "Bolniki z rakom zato preprosto ne morejo čakati na obravnavo, saj jim lahko vsake prestavitve in zamude pri diagnostiki, operacijah in drugih oblikah zdravljenja povzročijo nepopravljive posledice," so opozorili.

V združenju so zaskrbljeni in pretreseni nad napovedmi, da bi lahko nadaljnje naraščanje števila covidnih bolnikov vodilo v krčenje onkoloških programov. Odločevalce zato pozivajo, da tudi v pričujoči zdravstveni krizi v največji možni meri zagotovijo nemoteno onkološko obravnavo bolnikov z rakom.

Sodržavljane pa prosijo, da poskrbijo za svoje zdravje in zdravje ostalih, še posebej kroničnih bolnikov, ki so zaradi zahtevnih zdravljenj in oslabljenega imunskega sistema še posebej izpostavljeni hujšim zapletom ob okužbi z novim koronavirusom. Pozivajo jih k spoštovanju ukrepov in cepljenju cepijo. "Naj epidemijo covida-19 izrine epidemija solidarnosti in človečnosti," še pozivajo v združenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta