Že 1628 kršitev izplačila regresa

Kristina Božič
16.07.2019 18:39

Toliko kršitev je inšpektorat za delo ugotovil še pred poletnimi akcijami nadzora. Lani je skupaj zabeležil 1926 kršitev te temeljne pravice delavk in delavcev, podatki Fursa pa govorijo o skoraj 68.000 kršitvah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inšpektorat je delodajalcem na podlagi ugotovljenih kršitev letos izrekel že 432 opominov, izdal 98 plačilnih nalogov, 174 prekrškovnih odločb z izrekom globe, 42 upravnih odločb in 22 opozoril.
Janko Rath

Koliko delavkam in delavcem je bila letos kršena pravica do regresa, na inšpektoratu za delo ne vedo. V državni instituciji nadzora, ki jo vodi Jadranko Grlić, pojasnjujejo, da posebej ne vodijo statistike prijav po vsebini kršitev, zato ne morejo odgovoriti, koliko prijav nespoštovanja pravice delavk in delavcev do regresa so letos že prejeli. A v zadnjih letih "kljub pozitivnim gospodarskim trendom število ugotovljenih kršitev glede izplačevanja regresa še vedno močno izstopa". Zato že od konca leta 2017, ko je bilo ugotovljenih 2084 kršitev glede izplačila regresa, izvajajo nadzor tudi z usmerjenimi akcijami, saj je regres temeljna delavska pravica in se ji delavec ali delavka ne more odpovedati.

Gre za pravice

Vsi delavci in delavke so upravičeni tako do letnega dopusta kot do regresa, ki jim ga morajo delodajalci izplačati najkasneje do 1. julija. Letos vsaj v višini 886,63 evra, saj vsi regresi do višine 1729,15 evra (višine povprečne plače) z letošnjim letom niso osnova, od katere bi se plačevalo dohodnino in prispevke za socialno varnost. Zakon o delovnih razmerjih dovoli kasnejše izplačilo regresa le ob nelikvidnosti delodajalca in če je tako določeno tudi v panožni kolektivni pogodbi - v tem primeru mora biti delavkam in delavcem regres izplačan najkasneje do 1. novembra.

Goran Zrnić: "Gre za kršitve, ki segajo od večletnih neizplačil regresa, ali pa regres do 1. julija ni izplačan v celoti."
Mmctv

​Samoiniciativnost v javno korist

Finančna uprava (Furs) je za Žurnal.24 pripravila podatke, ki govorijo o tem, da lani skoraj 68.000 delavcem in delavkam regres sploh ni bil izplačan. Inšpektorat za delo je akcije izvajal tudi na podlagi "podatkov iz seznama neizplačevalcev regresa" v lanskem letu, ki so ga prejeli od Fursa. A na Fursu pravijo, da po veljavni zakonodaji takšnega seznama avtomatično ne vodijo, saj so pristojni "za nadzor nad pravilno davčno obravnavo izplačila regresa, ne pa tudi za nadzor kršitev v zvezi z neizplačilom regresa". So pa vendar letos januarja samoiniciativno seznanili inšpektorat za delo s potencialnimi kršitelji, ko so jim posredovali seznam vseh zavezancev, ki so v letu 2018 predložili obrazce REK-1 za izplačilo plač, v istem obdobju pa niso predložili obrazca REK-1 za izplačilo regresa, pravijo na Fursu.

​Optimizacija spoštovanja zakonodaje

Lukić ob tem opozarja, da če je za Furs obrazec REK-1 izvršilni naslov, pa morajo delavci regres iztožiti prek sodišč. "Težava bo, če bo neobdavčitev večine regresov pomenila, da se bo država s tega področja umaknila," pravi in poudari, da bi bil avtomatizem izmenjave podatkov, opozoril in kaznovanja zaradi nespoštovanja zakonodaje nujen. Med drugim so pri Delavski svetovalnici na inšpektorat za delo oddali prijavo tudi zoper podjetje T-MOMO. Gre za podjetje, ki je za državno podjetje Luka Koper v preteklosti zagotavljalo delavce kot neregistrirana agencija, sedaj pa bodo kot registrirana agencija to počeli še naprej. Vsaj en delavec, zaposlen pri T-MOMO, vedo pri Delavski svetovalnici, je letos prejel regres v nižjem znesku, kot ga zahteva zakonodaja, ki agencijske delavce v pravicah izenačuje z redno zaposlenimi delavci pri naročniku, ki najema delavce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta