Zelena energija: Nov energent pri nas je biopropan

Barbara Gavez Volčjak
17.06.2021 14:30
Družba Butan plin bo od 21. junija v svoje destkilogramske jeklenke dodajala 20 odstotkov biopropana, pri izdelavi katerega nastaja občutno manj izpustov CO2
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Biopropan so predstavili (z leve) Igor Rauter, komercialni direktor družbe Butan plin, generalni direktor Tomaž Grm in Mitja Štoka, direktor UZP.
Žiga Intihar

V skrbi za okolje in razogljičenje slovenske energetike je družba Butan plin na slovensko tržišče pripeljala nov obnovljiv vir energije. Gre za biopropan, pridobljen kot stranski proizvod pri izdelavi biodizla v kemičnem postopku transestrifikacije maščobnih kislin, ki izhajajo iz palmovega olja, olja oljne ogrščice, izrabljenih jedilnih olj, palmovega, sojinega in sončničnega olja.

Na vsako tono biodizla nastane 50 kilogramov biopropana, tega pa nato očistijo, da je enak običajnemu propanu. Oba plina je mogoče mešati, zato bo družba Butan plin od 21. junija v vse svoje desetkilogramske jeklenke za gospodinjsko uporabo dodala 20 odstotkov biopropana. Uporabniki ne bodo zaznali razlike, saj je mogoče biopropan uporabljati na istih napravah in ima enako kalorično vrednost kot propan. Enaka pa bo ostala tudi cena jeklenk za končne porabnike. Prednost biopropana je, da se v njegovi proizvodnji za do 80 odstotkov zmanjšajo izpusti ogljikovega dioksida.

Generalni direktor podjetja Butan Plin Tomaž Grm je ob predstavitvi povedal, da bodo delež biopropana v ponudbi z leti povečevali in uporabo širili tudi na druge porabnike plina, denimo kot pogonski plin za viličarje, za ogrevanje in podobno. "Že vrsto let razmišljamo, kako združiti skrb za okolje in energetsko učinkovitost. Zavedamo se, da uporabniki zunaj naselij s plinovodi potrebujejo energijo v vsakem trenutku. Zavezali smo se, da bomo do leta 2040 uporabnikom ponujali zgolj še biogoriva, in biopropan v jeklenkah je pri tem naš prvi korak," je poudaril Grm.

Mitja Štoka, direktor UZP, je poudaril, da lahko biopropan uspešno nadomesti utekočinjen naftni plin (UNP), ki je skupaj z utekočinjenim zemeljskim plinom (UZP) tranzicijsko gorivo (v prehodu na povsem brezogljične energente), oba pa zagotavljata takojšnje zmanjšanje izpustov CO2. "Trenutno pa v Sloveniji ne obstaja regulativa, ki bi podpirala prehod na biogoriva," je še poudaril Štoka.

Podjetje SHV Energy, katerega del je Butan plin, dobavlja biopropan za Slovenijo iz biorafinerije La Mede v Franciji. Po besedah direktorja Grma pa bo družba sčasoma začela razvijati biopropan tudi pri nas.

V Butan plinu zagotavljajo, da imajo obroki, pripravljeni z biopropanom, popolnoma enak okus kot jedi z običajnega plinskega žara.
Žiga Intihar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta