Zgodbe tujih študentov na izmenjavi v Sloveniji: "Cene sob v najemniških stanovanjih so v Ljubljani previsoke"

Brina Kerič
04.02.2022 11:00

V okviru programa Erasmus+ je na fakultetah Univerze v Ljubljani v zimskem semestru študiralo 977 študentov, v poletnem semestru pa v Ljubljano na izmenjavo prihaja 658 študentov. Po podatkih univerzitetne službe za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani letos največ študentov prihaja iz Nemčije, sledijo Španci, Francozi, Portugalci, Italijani in Čehi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dominika Schönová

Osebni arhiv

22-letna Dominika Schönová prihaja iz Slovaške in je študentka mednarodnih odnosov. V okviru programa Erasmus+ je v zimskem semestru v letošnjem študijskem letu študirala na ljubljanski fakulteti za družbene vede. "Za izmenjavo v Sloveniji sem se odločila, ker je bila moja prva izbira univerza Roma Tre že zasedena, nihče iz moje fakultete pa ni želel priti v Slovenijo. Ker sem zelo samostojna oseba, mi je ustrezalo, da nihče ni želel priti sem in da bom izmenjavo v Sloveniji izkusila sama," je povedala. Po njenem mnenju večina slovaških študentov za izmenjavo izbere države, kot so Nemčija, Češka ali Italija. Večjih razlik med državama, ki ju marsikdo pogosto zamenja, saj sta si podobni tako po imenu kot tudi po zastavi, ni opazila. "V Sloveniji sem se počutila kot doma, saj sta si državi med seboj dokaj podobni. Večje razlike verjetno opazijo študentje, ki prihajajo iz zahodnih držav," meni Schönová.

Študij pri nas se ji je zdel zahtevnejši kot na Slovaškem. "Imela sem srečo, da sem spoznala veliko dobrih ljudi, ki so me kljub težavam s študijem bodrili in mi pomagali." Pravi, da na Slovaškem ne poznajo študentskih bonov, študenti pa niso upravičeni niti do brezplačnih hitrih covid testov. V času izmenjave je bivala v študentskem domu D na Kardeljevi ploščadi, ki se ji je zdel, kljub občasnim zabavam, dokaj miren in tih. "Bivanje v študentskem domu sem izbrala zato, ker so bile cene sob v najemniških stanovanjih v Ljubljani previsoke," je povedala študentka mednarodnih odnosov. Študentski dom ji je bil všeč tudi zaradi bližine fakultete in centra naše prestolnice. Kaj pa meni o prestolnici? "Ljubljana mi je všeč, saj je vse v bližini. Všeč mi je, da sem do centra potrebovala le dvajset minut, z uporabo kolesa še manj. Najbolj mi je všeč center Ljubljane, saj ima romantičen pridih, prav tako obstaja veliko dobrih restavracij in lokalov, kamor lahko zahajaš in tam preživljaš prosti čas," je povedala Schönová.  Najraje je jedla v Cantini Mexicani in Mandali, nedolgo nazaj pa je s prijatelji odkrila kitajsko restavracijo Zhonghua v centru, ki jo je navdušila.

Slovenija ji je bila všeč tudi zaradi majhnosti in dobre geografske lege, saj je to velik plus, če si v času izmenjave želiš tudi potovati. Poleg Ljubljane je obiskala kar nekaj drugih slovenskih krajev. "Bila sem na Bledu, ogledala sem si dolino Soče, najbolj pa me je očaral Piran. Načrtovala sem tudi, da bom obiskala gledališče v Mariboru in si ogledala mesto, vendar mi ni uspelo," je razložila. Pred prihodom v Slovenijo ni imela pričakovanj glede izmenjave, vendar pa je kljub zahtevnosti študija spoznala veliko novih ljudi, sklenila nova prijateljstva in potovala. "Prepričana sem, da bom Slovenijo pogrešala, zato se bom zagotovo vrnila v najkrajšem možnem času, da obiščem še kraje, ki jih v času izmenjave še nisem," je zaključila Schönová.

Martin Verneau

Osebni arhiv

23-letni Francoz Martin Verneau je študent politologije in je prav tako v zimskem semestru študiral na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Pravi, da se je za izmenjavo v Sloveniji odločil, ker ga je to mikalo že tri leta. "Upošteval pa sem tudi priporočilo prijateljice, ki je bila tukaj na izmenjavi in je bila navdušena nad izkušnjo," je pojasnil 23-letni Francoz. Tudi on je kot prednost študija v Sloveniji izpostavil možnost uveljavljanja študentskih bonov, ki jih v Franciji ne poznajo, razlike med Slovenijo in Francijo pa vidi tudi v javnem prevozu. "V Sloveniji je sistem izposojanja koles cenejši, karte za vlake in avtobuse pa se ob vikendih dobi po polovični ceni," je povedal Verneau. Slovenija se mu je zdela zanimiva zaradi pokrajin in načina življenja. "Za izmenjavo v Sloveniji sem se odločil tudi zaradi same prestolnice, ki se mi zdi zelo čista, arhitekturno zanimiva, ljudje pa so mirni in prijazni." Čas, ki ga je preživel v Sloveniji na izmenjavi, pa je dobro izkoristil tudi za potovanja. "Poleg Ljubljane sem obiskal še Koper, Izolo, Piran, Bled, Bohinj in Novo mesto, ki sem ga obiskal na deževno nedeljo in mi ni bil preveč pri srcu," je povedal študent politologije.

S študijem na fakulteti za družbene vede je zadovoljen, saj so profesorji prijazni in odzivni. "Obiskoval sem lahko tudi predmete iz obramboslovja, ki jih na fakulteti, ki jo obiskujem v Franciji, ne bi mogel," je izpostavil študent politologije. Tako kot prejšnja sogovornica pa je tudi on v času izmenjave bival v študentskem domu na Kardeljevi ploščadi, ki je bil cenovno ugodnejši od sobe v najemniškem stanovanju. "Izmenjava v Sloveniji je izpolnila moja pričakovanja, vendar pa obžalujem, da nisem spletel tesnejših vezi z ljudmi, ki sem jih tukaj spoznal," je zaključil 23-letnik, ki se bo zagotovo še kdaj vrnil v Slovenijo.

Virginie Terrier

Osebni arhiv

Za Francozinjo Virginie Terrier izmenjava v Sloveniji ni bila prva izbira, saj si je bolj želela celo leto preživeti na Švedskem ali pa na Irskem. "Slovenija me je res presenetila, saj je zelo raznolika država, ljudje pa so zelo prijazni in odprti," je povedala 21-letnica, ki bo celo leto študirala angleščino na ljubljanski filozofski fakulteti. "Fakulteta mi je zelo všeč. Profesorji so zelo prijazni, odzivni in vedno pripravljeni pomagati. Edina stvar, ki me je razočarala, je bilo pisanje študijskega sporazuma, saj sem za celoletno izmenjavo potrebovala 60 kreditnih točk, večina predmetov, ki bi ustrezno nadomestili predmete na fakulteti, ki jo obiskujem v Franciji, pa je bila že zasedenih ali pa se je prekrivala z drugimi predmeti. Zato sem na koncu bila primorana vpisati predmete, kot so slovaščina in češčina ter francoska literatura," je povedala študentka angleščine.

Za razliko od preostalih dveh sogovornikov ni želela svojega časa v Sloveniji preživeti v študentskem domu, saj si je želela miru v času študija. "Živim v najemniškem stanovanju s cimro, ki je prav tako tukaj na izmenjavi in se odlično ujameva, zato sem s svojo izbiro zadovoljna." Prestolnica Slovenije jo je očarala, tako kot preostala dva sogovornika pa je izpostavila, da je dovolj majhna, da ji je vse na dosegu roke. "Za Francozinjo se bo morda slišalo klišejsko, vendar je moj najljubši lokal Le Petit Cafe v centru. Všeč so mi hrana, dekoracija in energija v lokalu," je razložila študentka angleščine, ki je svoj čas na izmenjavi izkoristila tudi za potovanja in raziskovanje Slovenije. "Najbolj me je navdušila Kranjska Gora, čeprav sploh ne maram zime in mrzlih temperatur, vendar pa je bilo tam tako lepo, da me sneg in nizke temperature sploh niso motile," je povedala.

Čeprav je na izmenjavi celo leto, se bo slovenskega jezika pričela učiti šele v naslednjem semestru, saj so bila vsa mesta na fakulteti v prvem semestru zasedena. "Pred izmenjavo nisem imela nobenih pričakovanj. Želela sem si le potovati in spoznavati nove ljudi," je zaključila 21-letna Francozinja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.