Zgodovinski premik pri zaščiti posameznikov, ki razkrivajo nepravilnosti v javnem interesu

Evropski parlament potrdil nova vseevropska pravila za zaščito žvižgačev, ki razkrivajo kršitve zakonodaje EU na številnih področjih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Osebe, ki objavljajo informacije o nezakonitih ali škodljivih dejavnostih na delovnem mestu, bodo skladno z novimi pravili EU, potrjenimi v torek na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu, bolje zaščitene. Nova pravila, sprejeta s 591 glasovi za, 29 proti in 33 vzdržanimi, o katerih so se že strinjali ministri EU, postavljajo nove, vseevropske standarde za zaščito žvižgačev, ki razkrivajo kršitve zakonodaje EU na številnih področjih, vključno z javnim naročanjem, finančnimi storitvami, pranjem denarja, varnostjo izdelkov in prevoza, jedrsko varnostjo, javnim zdravstvom, zaščito potrošnikov in podatkov.
"Nedavni škandali, kot so Luxleaks, panamski dokumenti in Football leaks, so pomagali razkriti veliko negotovost, s katero se danes spopadajo žvižgači. Pred evropskimi volitvami se je parlament združil, da pošlje močan signal, da je slišal skrbi državljanov, ter se zavzel za robustna pravila, ki zagotavljajo varnost državljanov in oseb, ki so se odločile spregovoriti," je povedala poročevalka v tej zadevi Virginie Rozière (S&D, Francija).

Le 10 držav zagotavlja pravno zaščito žvižgačem

Za zagotovitev tega, da morebitni žvižgači ostanejo varni in da razkrite informacije ostanejo zaupne, nova pravila žvižgačem omogočajo, da informacije razkrijejo bodisi pravnemu subjektu, ki ga stvar zadeva, bodisi neposredno pristojnim državnim oblastem, kot tudi relevantnim institucijam, telesom, uradom in agencijam EU, pojasnjujejo v Evopskem parlamentu. In dalje: v primerih, kadar žvižgačevi prvotni prijavi ni sledilo nikakršno primerno ukrepanje ali kadar žvižgač verjame, da obstaja neposredna nevarnost javnemu interesu ali možnost povračilnih ukrepov, bo žvižgač še vedno zaščiten, če se odloči javno razkriti informacije.
Zakonodaja izrecno prepoveduje povračilne ukrepe in uvaja varovala za preprečitev suspendiranja, premestitve na nižje delovno mesto in zastraševanja ali drugih oblik povračilnih ukrepov. Osebe, ki pomagajo žvižgačem, denimo posredniki, sodelavci, sorodniki, so prav tako zaščitene. Države članice moraj zagotoviti, da imajo žvižgači brezplačen dostop do celovitih in neodvisnih informacij in nasvetov o dostopnih postopkih in pravnih sredstvih, kot tudi dostop do pravne pomoči v postopkih. Med pravnimi postopki lahko prijavitelji prejmejo tudi finančno in psihološko podporo.
Trenutno zgolj 10 držav EU (Francija, Irska, Italija, Litva, Madžarska, Malta, Nizozemska, Slovaška, Švedska in Združeno kraljestvo) zagotavlja celovito pravno zaščito žvižgačem. V ostalih državah je zaščita zgolj delna ali pa se nanaša na specifične sektorje ali kategorije uslužbencev.

Kdaj bo direktivo prenesla Slovenija

Alma Maruška Sedlar
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta