Zjutraj skoraj poletne temperature, a bilo je že topleje, v soboto nas bo prešla vremenska fronta

M.R.
17.12.2019 10:15

Maribor 14, Portorož 12, Celje 10, Ljubljana 11, Ravne na Koroškem 0 stopinj Celzija. To so bile današnje jutranje temperature, ki so verjetno marsikoga presenetile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Tako toplo jutro je posledica jugozahodnega vetra, ki je prinesel toplejši zrak. "Tam, kjer je pihalo, ni nastala jutranja inverzija in so bile lahko tam temperature tudi nad 10 stopinjami Celzija. Na Koroškem, kjer se je ozračje umirilo, pa je temperatura padla tudi pod ničlo," je pojasnil meteorolog pri agenciji za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Dodal je, da so noči zdaj dolge in se je zato lahko na Koroškem tudi dodobra ohladilo. 
Topel zrak nad naše kraje priteka iznad severne Afrike preko Sredozemlja in ni izključeno, da bodo petkove padavine k nam prinesle tudi nekaj puščavskega prahu. 
Pred natanko 30 leti je bilo sicer še topleje, so danes zjutraj tvitnili pri Arsu. Takrat so zjutraj v Dobličah in v Novem mestu namerili kar 17, v Murski Soboti 16, v Ljubljani pa 14 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature pa so takrat namerili v Dobličah, Lendavi in v Gornjem Lenartu, kjer je bilo kar 21 stopinj Celzija. 
{twitter}https://twitter.com/meteoSI/status/1206828021589725189{/twitter}

Kako kaže?

Jutra bodo razmeroma topla tudi v prihodnjih dneh, šele prihodnji teden pa lahko pričakujemo, da bodo jutranje temperature spet okoli ničle, napoveduje Gregorčič in dodaja, da prave zime tudi takrat še ne bo, saj se bodo dnevne temperature gibale med 5 in 10 stopinjami Celzija. 
Danes popoldne lahko pričakujemo temperature do 18, v severnih krajih pa do 10 stopinj Celzija. Jutri bo na severu in vzhodu delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. V zahodnih in deloma osrednjih krajih bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. 
Tudi v četrtek in petek se vreme ne bo bistveno spremenilo. Na zahodu bo precej oblačno s kakšno kapljo dežja, na vzhodu pa deloma sončno. Še bo toplo za ta čas.
V soboto nas bo prešla vremenska fronta. Nato se bo smer višinskih vetrov nad območjem Alp postopno obrnila na severozahodno smer.
V noči na soboto bo dež zajel vso državo, tudi v soboto bo občasno še deževno. V nedeljo bodo padavine ponehale, nato bo do sredine prihodnjega tedna povečini suho. Nekoliko hladneje bo.
Za božič tako zagotovo ne bo snega, obstaja pa verjetnost, da bi ga lahko dobili do novega leta, a je za zdaj še prezgodaj za kakršne koli obljube, je zaključil meteorolog Gregorčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta