ZNP poziva novinarje, naj svoje delo opravljajo odgovorno, uravnoteženo in v službi javnosti, ne pa v službi politike

STA, M.R.
30.04.2020 12:31

V Združenju novinarjev in publicistov so pred 3. majem, svetovnim dnevom svobode medijev opozorili, da v Sloveniji kljub formalni medijski svobodi medijska ponudba kot celota ne zagotavlja uravnoteženosti in potrebne opore razvoju demokracije. Glavni problem slovenskih medijev je po analizah združenja pomanjkanje pluralizma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"V Sloveniji je načeloma možno svobodno ustanavljati medije, zagotovljena je svoboda njihovega delovanja in novinarskega dela. Težave pa se pojavljajo v praksi, kje je svoboda pogosto okrnjena; kar se vleče še iz desetletij bivšega nedemokratičnega režima," so danes sporočili iz Združenja novinarjev in publicistov (ZNP).
Po njihovih navedbah je za medijsko sfero značilno močno neravnovesje, ker večina medijev bolj ali manj odkrito daje prednost politični levici. "To velja tudi za javne medije in medije v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom. Novinarji se pogosto prilagajajo interesom lastnikov, dela politike in lastnemu oportunizmu," so dodali.
V ZNP so razočarani nad po njihovem mnenju izrazito selektivnim načinom poročanja. Kot so zapisali, je prva selekcija "vezana na ideološke teme, kjer je princip dominantnih medijev vsebinsko podoben kot v dobi enoumja - tu se pozna, da ni bilo kadrovske prevetritve, ampak so uredniki, ki so tudi formalno služili zvezi komunistov, povečini izbirali svoje naslednike z enako politično nazorsko usmeritvijo".
Druga selekcija pa se po oceni ZNP kaže v dvojnih merilih in v zadnjem letu dosega "sramotne razsežnosti". "Nepravilnosti leve politične struje ostajajo bodisi skrite pod preprogo ali le minimalno izpostavljene. Nepravilnosti, ki jih je moč pripisati desni struji, pa - še preden bi se izkazale za kriminalno dejanje - dosežejo izjemne razsežnosti medijske kampanje," so opozorili.
Kampanja po navedbah ZNP poteka ne le v enem mediju več dni ali celo tednov v različnih oddajah, ampak sinhronizirano v vseh medijih, ki jih obvladuje kapital, ki je blizu interesom politične levice. Kot ugotavljajo v združenju, so lastniki velikega dela medijev "ves čas, tudi po osamosvojitvi kapitalsko povezani z levim polom slovenske politike, posledično večinsko levo usmerjena je uredniška politika medijev".
Podobno neodgovorno in neprofesionalno ravnanje se po mnenju ZNP kaže tudi na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zapisali so, da v informativnih, pogovornih in celo razvedrilnih oddajah RTVS "ni mogoče prezreti enostranskosti in navijanja za levo politično opcijo, kar je v nasprotju z temeljnim namenom javne radiotelevizije, ki naj bi enakovredno obravnavala vse spektre družbe".
"Zaradi naštetega v ZNP ob svetovnem dnevu svobode medijev novinarje pozivamo, naj svoje delo opravljajo odgovorno, uravnoteženo in v službi javnosti, ne pa v službi politike, kapitalskih ali kakršnihkoli drugih pritiskov in oportunizma," so dodali. Novinarstvo brez strahu in uslug je sicer poudarek letošnjega svetovnega dneva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta