Župan Radencev Roman Leljak ustavljen v Sydneyju

07.12.2018 17:34

Bil naj bi na turneji s kontroverznim Mitom o Jasenovcu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Leljak 
Dani Mauko

Na lokalnih volitvah 2018 minulo nedeljo za župana Radencev izvoljenemu kontroverznemu Romanu Leljaku, nekdanjemu prodajalcu avtomobilov (s pravosodno kartoteko), potem pa - tudi sporno - ukvarjajočemu se s povojnimi poboji pa z osvetljevanjem poznejših udbovskih povojnih akcij/likvidacij, tudi na Hrvaškem, naj bi bili po poročanju hrvaških medijev, ki jih povzemajo na Popovih 24 ur, na letališču v Sydneyju preprečili vstop v državo. Leljak naj bi bil šel v Avstralijo promovirat svoj kontroverzni dokumentarni film Mit o Jasenovcu, v katerem negira vojne zločine v hrvaškem taborišču Jasenovac v času druge svetovne vojne. Avstralski organi naj bi bili prejeli anonimno prijavo zoper Leljaka.
Pred Leljakom so Avstralci ukinili vizum že k nacionalizmu nagnjenemu hrvaškemu televizijskemu voditelju Velimiru Bujancu in režiserju Jakovu Sedlaru, ki sta v Avstraliji želela promovirati svoj film Sto let srbskega terorja na Hrvaškem. Tudi takrat so pisali, da je bila prijava anonimna, a se je pozneje oglasila Hrvatica, ki živi v Avstraliji, in na facebooku objavila kopijo prijave, ob tem pa zapisala, da je sama prijavila Bujanca.
Preprečitve vstopa v državo zagovornikom ekstremističnih idej v Avstraliji niso nekaj neobičajnega. Pred časom so vizum ukinili tudi Kanadčanu Gavinu McInnesu, ustanovitelju nasilne neonacistične skupine Proud Boys.
Leljak je v preteklih letih postal priljubljen pri hrvaški politični desnici. V Mitu o Jasenovcu zanika 83.145 žrtev in trdi, da jih je umrlo manj kot 2000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta