(ANALIZA) Nogometni milijoni: Bogati Angleži začeli, o največjem denarju pa se pogovarjajo v - Parizu

Borut Planinšič ml.
14.08.2023 07:20

Med desetimi največjimi nakupi tega poletja le dva nista delo klubov iz premier lige.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Privlačno, a ne preveč učinkovito: Chelsea in Liverpool sta se v prvem velikem derbiju sezone razšla z 1:1.
Reuters

Mimo je prvi krog najbogatejšega državnega prvenstva v nogometu. Angleške premier lige. Kaj je novega? Tekme so daljše, takšne kot na svetovnem prvenstvu, vso krajo časa na igrišču bomo nadoknadili, žugajo angleški arbitri in menda upajo, da bo klubom po nekaj krogih jasno, da se valjanje po tleh pri zadetku prednosti ne izplača več. V prevladi angleških klubov na tržišču se ni spremenilo nič, od top 10 nakupov tega poletja jih je za zdaj osem njihovo delo.

Cityjev modni hit poletja? Hrvaška linija

Manchester City je v minuli sezoni osvojil ... vse. Domače prvenstvo in pokal. Ligo prvakov. In v zapravljanju arabskih milijonov konkurenco končno našel v - Savdski Arabiji. Novodobnem Eldoradu za bolj ali celo manj odslužene nogometaše. Kar ne konča tam - no, Lionel Messi in njegovi prijatelji so pristali v Miamiju -, z bogato pogodbo v žepu odleti na Otok. City je to poletje iz izložbe vzel hrvaško modno linijo, Joška Gvardiola za 90 milijonov evrov iz Leipziga in Matea Kovačića za 29 milijonov iz Chelseaja. Izgubil pa par, ki se je morda zdel za stranske vloge, a Riyad Mahrez (Al Ahli) in predvsem Ilkay Gündogan (Barcelona) sta znala zablesteti v pravem trenutku.

Ampak če imaš tipe, kot so Erling Haaland, Kevin de Bruyne, Phil Foden, Julian Alvarez, Bernardo Silva ... se zdiš nared za nove trofeje. Haaland je že začel v svojem slogu, z njegovima goloma in enim Rodrija, junaka finala lige prvakov, je v gosteh s 3:0 odpravil Burnley.

Erling Haaland je že (spet) vroč.
Reuters

Arabski tedni jezijo Kloppa

Kdo je podrl finančni rekord tega poletja, pri čemer prestopnega roka seveda še ni konec? Arsenal! Declan Rice je iz West Hama na drugi konec Londona prestopil za 116,6 milijona evrov, topničarji so moštvu dodali še Kaia Havertza (Chelsea) za 75 milijonov. Bo to dovolj, da podprvak, ki je za začetek nove sezone z 2:1 ugnal Nottingham, sklati z vrha sinje modre?

Pozdrav (za zdaj) najbolj dragocenega nogometaša tega poletja. Declan Rice je v soboto že igral za Arsenal.
Reuters

Prejšnja leta jih je najbolj mučil Liverpool, kjer so to poletje najbolj pogosto trkali Arabci. In zato Fabinho zdaj igra za Al Itihad, Jordan Henderson za Al Etifaq, Roberto Firmino za Al Ahli. Rdeči so v prvem velikem derbiju sezone s Chelseajem v Londonu igrali 1:1. To je bil nogometni rokenrol z velikim številom priložnosti, trenerja rdečih Jürgena Kloppa pa upravičeno skrbi, da imajo v savdski ligi za tri tedne daljši prestopni rok kot večina preostalega nogometnega sveta, ki z njim zaključi 31. avgusta.

Kane se ne otrese stare navade 

Dodajte Manchester United, ki je razsipaval v želji po stari slavi (Rasmus Höjlund iz Atalante za 75 milijonov, Mason Mount iz Chelseaja za 64,2, Andre Onana iz Interja za 52,5), Chelsea, ki po rekordih v prejšnjem prestopnem roku tokrat več prodaja kot kupuje, Newcastle, ki se je vrinil z arabskim denarjem in bo ob Cityju, Arsenalu in Unitedu angleški predstavnik v ligi prvakov ... pa počasi, res počasi pridemo do Tottenhama, ki je tvoril elitno šesterico angleškega nogometa, zdaj pa mu napovedujejo zaton.

Kamor pride Harry Kane, tam ni pokalov.
EPA

V zadnjih osmih sezonah premier lige je bil Harry Kane zaslužen za 43 odstotkov vseh golov Tottenhama, ko je podal ali pa raje zabil kar sam. Klub potrebuje novo strategijo v napadu, potem ko je Kane za sto milijonov odšel v Bayern in ... nespremenjeni usodi naproti. Zvezdnik brez trofej je za začetek z Bavarci grdo izgubil nemški superpokal, Leipzig jih je v hat-trick šovu Danija Olma ponižal s 3:0.

Mbappe odide, Mbappe ostane ...

S prvenstvom so začeli tudi Španci. Pa Francozi, kar sicer ne bi bila neka drama, toda te dni je drugače. Kajti o največjem denarju se pogovarjajo v Parizu. Četudi Kylian Mbappe v novem zasuku sage o neodločnem asu morda ostane pri PSG-ju. Potem ko so ga vrgli s treningov, nehali prodajati artikle z njegovim priimkom, so ga Parižani poklicali nazaj k vadbi z moštvom. Ponudbo Al Hilala, težko 300 milijonov, je zavrnil, vsi so bili prepričani, da je zmenjen z Realom, zdaj se govori, da bo morda podaljšal pogodbo s PSG-jem. Ker sedanja poteče prihodnje poletje, se klubskim liderjem mudi, takšnega fanta se ne odrečeš zastonj, kar se bo naposled zgodilo, če bo Mbappe trmaril in odšel - nikamor.

Kylian Mbappe je nazaj.
Reuters

PSG potrebuje dobre nogometaše, potem ko je v prvem krogu francoske lige z Lorientom igral 0:0. Ampak zdaj ima bogato ponudbo kluba, ki ga je zavrnil Mbappe, drugi frajer. Neymar. Francozi so bojda sprejeli razkošno ponudbo za Brazilca, ki je pred šestimi leti v Pariz prišel za norih 222 milijonov. Na privolitev igralca so sinoči še čakali, čeprav se predstavniki PSG-ja in Al Hilala že veselo dogovarjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta