Argentinci slavijo, selektor pa čuva mesto Messiju tudi za SP 2026

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.12.2022 19:21

Lionel Messi: "Tako zelo sem si želel ta naslov. Vedel sem, da bomo z božjo pomočjo do njega tudi prišli."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lionel Scaloni je ob prvi violini zbral dobro uigran orkester.
Reuters

Ne, to niso bile le lepe sanje, Argentinci, vsaj tisti, ki so si po bučnem slavju privoščili kaj spanca, so se v nov dan zbudili z naslovom svetovnega prvaka v žepu. Prvič po Mehiki '86 in turnirju, ki ga je s svojimi vragolijami (in božjo roko) zaznamoval Diego Maradona, so gavči stopili na nogometni Mount Everest.

Finale v Katarju še dolgo ne bo šel v pozabo, Francija se je dvakrat vrnila iz izgubljenega položaja, zadnje dejanje prvega zimskega svetovnega prvenstva zavlekla v enajstmetrovke, a v loteriji je bila srečnejša in spretnejša Argentina. "Noro je, da se je vse odvilo takole. Tako zelo sem si želel ta naslov. Vedel sem, da bomo z božjo pomočjo do njega tudi prišli. Ves čas sem imel občutek, da nam je usojeno," je vtise strnil prvi zvezdnik zdaj trikratnih svetovnih prvakov Lionel Messi. Z dvema goloma v Lusailu je potrdil vlogo prve violine Argentine, v večnih debatah o najboljšem nogometašu vseh časov z najbolj cenjeno reprezentančno lovoriko v svoj prid pristavil še en argument.

Reuters

Kapetan si je zaslužil trofejo

Z Messijem se je za Argentino v Katarju vse začelo in končalo, a čarodej iz Rosaria ni bil edini, ki je reprezentanco pripeljal do velikega slavja. Morda se je pred turnirjem zdelo, da aktualnim južnoameriškim prvakom manjka še kak zvezdnik, da bi zagrabili zlati pokal, a že individualne nagrade, podeljene po finalu, so potrdile, da Argentini ne manjka kvalitete. Messi je, razumljivo, pobral nagrado za najboljšega igralca turnirja, Emiliano Martinez je bil izbran za najboljšega vratarja, Enzo Fernandez pa za najboljšega mladega igralca. "Tega nikoli ne bom pozabil. Imeti priložnost zastopati svojo reprezentanco na svetovnem prvenstvu je nekaj posebnega," se je smejalo Fernandezu, ko je s soigralci že proslavljal veliki podvig. "Te trenutke bom vselej nosil s sabo. Postali smo svetovni prvaki, kar je neverjetno. Messi si še najbolj od vseh nas zasluži ta naslov. Vesel sem zanj in seveda za ostale," 21-letni vezist Benfice ni pozabil na kapetana.

Da je bil ob prvi violini odlično uigran tudi preostali del orkestra si lahko veliko zaslug pripiše Lionel Scaloni. Kljub mladosti – pri 44 letih je drugi najmlajši trener z naslovom svetovnega prvaka – si je upal povleči drzne poteze, s spremembami postavitve je begal tekmece, za skupni cilj odvzel minute kakšnemu zvezdniku, na klop posadil Paula Dybalo in Lautara Martineza. "Ponosen sem na svoje varovance ter na opravljeno delo skozi celotno prvenstvo. Gre za navdušujočo skupino igralcev, ki je prebrodila številne udarce tudi na finalni tekmi. Zelo čustveno je, ko se moraš dvakrat pobirati po vrnitvi in izenačenju tekmecev. Spravili so nas v zahteven položaj. Za Argentino je to zgodovinski trenutek, naši rojaki naj kar uživajo," je v domovino sporočil Scaloni, ki je trenersko kariero začel kot pomočnik Jorgeja Sampaolija v Sevilli, mu, ko je rojak prevzel vodenje argentinske reprezentance, pomagal na SP v Rusiji, izkušnje nabiral še v mladi reprezentanci, avgusta 2018 pa so ga ustoličili za prvega moža stroke prve selekcije v državi. In so uživali. Svet so obkrožili posnetki iz Buenos Airesa in drugih argentinskih mest, kjer so množice rajale ob največjem nogometnem uspehu v tem stoletju.

V Buenos Airesu je dolgo v noč proslavljalo več kot milijon ljudi.
EPA

Res zadnjič?

Bodo čez štiri leta, ko bodo mundial gostile Kanada, ZDA in Mehika, Argentinci naslov branili z Messijem? Član PSG-ja je pred finalom napovedal, da bo to njegova zadnja tekma na svetovnih prvenstvih. Najbrž je res bila, a selektor mu pušča odprta vrata. "Mislim, da mu lahko čuvamo mesto v ekipi za naslednje svetovno prvenstvo. Leta 2026 lahko ima to priložnost v žepu, če bo še želel igrati. Zaslužil si je pravico, da se sam odloči, kaj bo naredil s svojo nogometno kariero in z argentinsko reprezentanco. Ničesar več mu ni treba dokazovati," je o Messiju dejal Scaloni. Spregovoril je tudi o liderskih sposobnostih nekdanjega člana Barcelone: "Užitek ga je trenirati. Pa tudi njegove soigralce, saj je to, kar jim prenese, nekaj, česar nisem še nikoli videl. Nikoli še nisem videl igralca s takim vplivom na soigralce. To je odlično!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta