Azijci postajajo specialisti za preobrate: Južna Koreja v dvoboju na daljavo izločila Urugvaj

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
02.12.2022 19:35

Razplet v skupini H svetovnega prvenstva: Južna Koreja v sodniškem podaljšku ujela zmago proti Portugalski in v dvoboju na daljavo izločila Urugvaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Korejsko slavje ob preboju v osmino finala
Reuters

Azijske reprezentance postajajo specialistke za preobrate na svetovnem prvenstvu. Kar je večer prej uspelo Japonski, ki je (na nesrečo Nemčije) ugnala Španijo, je danes še Južni Koreji. Čeprav se je že v peti minuti tekme tretjega kroga skupine H proti Portugalski znašla v zaostanku, je v sodniškem podaljšku ujela zmago z 2:1. In uvrstitev v osmino finala. Dobila je dvoboj na daljavo z Urugvajem za drugo mesto v skupini. Obe ekipi sta zbrali po štiri točke, tudi po gol razliki sta bili poravnani, je pa dosežen gol več na drugo mesto postavil Južno Korejo.

Portugalska je začela suvereno. Richardo Horta je v prvi pravi akciji na tekmi podajo Dioga Dalota spremenil v zadetek. Južna Koreja se je pobrala. V 17. minuti je Kim Jinsu dosegel gol, ki pa je bil po posredovanju VAR-a razveljavljen. Akcija, ki jo je po kotu v 27. minuti zaključil branilec Kim Younggwon, pa je bila čista, Južna Koreja je ujela izenačenje. Na zmagoviti gol je morala počakati do 91. minute. Zvezdnik Tottenhama Heung Min Son je začel protinapad, Hwang Heechan pa ga je zaključil. Preobrat je bil zaključen, zmaga v žepu, so pa Korejci morali še počakati na razplet v Al Vakri.

Portugalci so bili bolj mirni. Prvo mesto so si zagotovili že z zmagama proti Gani in Urugvaju. Gana bi jih z visoko zmago sicer še lahko sklatila z vrha, a je po porazu z 0:2 proti Urugvaju pristala na zadnjem mestu. V 21. minuti so imele Črne zvezde sicer idealno priložnost za vodstvo, a je Andre Ayew slabo izvedel enajstmetrovko. Kazenski udarci proti Urugvaju Gani očitno ne ležijo. Če jo je SP 2010 zastreljana enajstmetrovka, ki jo je z namerno igro z roko v podaljšku zakrivil Luis Suarez, stala uvrstitve v polfinale, se je tokrat zalomilo že dve stopnički nižje. Urugvaj je hitro poskrbel za kazen, si z goloma Giorgiana De Arrasceta (26., 32.) nabral zanesljivo prednost.

Da bo zmaga z 2:0 dovolj, se je zdelo do finiša tekme, nato pa je vest, da je Južna Koreja v Dohi ujela preobrat, sprožila nov juriš. Urugvajci so lovili tretji gol, ki bi jih odpeljal v osmino finala, zahtevali so enajstmetrovko, ko je v kazenskem prostoru padel Edinson Cavani, a njihovi poskusi so bili zaman, 25 kilometrov stran se je lahko začelo južnokorejsko slavje. Azijska reprezentanca bo v ponedeljek v osmini finala igrala s prvouvrščeno ekipo skupine G, kjer je po dveh krogih najbolje kazalo Braziliji, Portugalska, ki bo z izločilnimi boji začela v torek, pa je morala počakati na razplet nocojšnje tekme med Srbijo in Švico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta