Boj za zeleno majico je odprt, italijanski prvak napada Slovenijo

Uroš Gramc Uroš Gramc
13.06.2023 06:01

Moštveni kolega Luke Mezgeca bo skušal odlično formo z zadnjega tedna Gira, ko je zmagal v etapi, prenesti na naše ceste in odnesti zeleno majico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Filippo Zana je na dirki po Italiji dobil dolomitsko 18. etapo.
EPA

Letos minevajo tri desetletja od premierne dirke po Sloveniji, a ker sta izvedbi v letih 1997 (zaradi finančnih težav) in 2020 (koronavirus) odpadli, bo tokrat na sporedu 29. preizkušnja. Od jutri do nedelje bo pet dni karavana 20 ekip s po sedmimi kolesarji potovala čez našo državo in v tem času prevozila 833,3 kilometra. V njej bodo štiri moštva iz svetovne serije (UAE Emirates, Bahrain Victorious, Jayco-AlUla, Astana Premier-Tech), osem z drugega ter preostale s kontinentalnega nivoja. Med slednjimi tudi vsa slovenska, Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic, Kranj, v reprezentančnem dresu pa člani amaterske novogoriške zasedbe in Jaka Primožič, ki si kruh služi v Avstriji.

Najvišje cilje bo imela naša četverica iz najprej omenjenih ekip. Domen Novak je že pred časom napovedal, da bo skušal nadaljevati triletno prevlado Emiratov s slavjem Diega Ulissija, ki bo tudi tokrat na startu, in Tadeja Pogačarja, prvega kolesarja s svetovne lestvice, ki ga zaradi zloma zapestja in priprave na Tour de France tokrat ne bo v pelotonu. Matej Mohorič bo skušal napovedi Dolenjca preprečiti v dresu Bahraina, mladi Matevž Govekar pa doseči kak odmeven sprinterski uspeh. Pri slednjem bo naletel na močno konkurenco pri avstralski zasedbi, Luka Mezgec uspešno vodi vlak Nizozemca Dylana Groenewegna, ki je letos zmagal že štirikrat, ko pa gre cesta preveč navkreber za Nizozemca, pa je tudi sam sposoben prevzeti odgovornost. Na domačih cestah je Gorenjec to dvakrat že demonstriral.

A njegova ekipa visoko cilja tudi v boju za skupno zmago in zeleno majico, italijanski prvak Filippo Zana, ki je dobil 18. etapo letošnje italijanske pentlje in v skupnem seštevku končal na 18. mestu, je njihov adut zanjo. "Giro mi je dal veliko samozavesti. Rastel sem iz tedna v teden in najboljšo formo ujel v tretjem. Še vedno jo držim in zato sem se odločil za nastop," je dejal 24-letni Italijan. Zaveda se, da bo odločitev o končnem zmagovalcu, ki bo odnesel 9038 evrov iz 77.000-evrskega nagradnega sklada, padla v sobotni četrti in kraljevski etapi. Najtežja bosta vzpona na Kolovrat - nanj je lani zavila karavana Gira, vendar v nasprotni smeri -, ki sta edina letošnja med dvanajstimi prve kategorije, cilj pa bo v dolini v Kobaridu.

Avstralci bodo lovili prvo skupno zmago. Ob odsotnosti naših največjih asov, Pogačarja in Primoža Rogliča, je Ulissi edini, ki lahko po letih 2011 in 2019 tretjič postane končni zmagovalec. Je pa že kar dolg spisek kolesarjev z dvema, ob omenjenih sta na njem še Mitja Mahorič in Jure Golčer. Kolesarji se bodo borili še za druge nagrade. Rdečo majico bo nosil najhitrejši sprinter oziroma najboljši po točkah, indigo prvi hribolazec, bela pa je namenjena izstopajočemu mlademu. V tej barvi gre iskati bodoče šampione, le v zadnjem desetletju so jo nosili zmagovalca Toura (Pogačar in Kolumbijec Egan Bernal) in Vuelte (Simon Yates), Ulissi pa je edini doslej, ki je v istem letu osvojil tudi zeleno majico. Prvo slovensko ime zanjo letos je Novomeščan Gal Glivar.

Spored 27. dirke po Sloveniji, 14.-18. junij, 1. etapa, sreda: Celje-Rogaška Slatina, 188,6 km; 2. etapa, četrtek: Žalec-Ormož, 163,1 km; 3. etapa, petek: Grosuplje-Postojna, 173,4 km; 4. etapa, sobota: Ljubljana-Kobarid, 165,6 km; 5. etapa, nedelja: Vrhnika-Novo mesto 142,6 km.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta