Brez hokejske senzacije: Čehi dolgo trepetali pred risi

Borut Planinšič Borut Planinšič
18.05.2023 18:33

Od štirih golov Slovenije na svetovnem prvenstvu sta tri zabila Mariborčana. Današnji prvi je napovedoval eno naših največjih hokejskih zmag, a Slovenija ni zdržala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Verlič je prestrašil Čehe. Nazadnje so oni strašili nas.
Reuters

Kakšna hokejska škoda! Slovenija je na SP v Rigi celi dve tretjini mučila Čehe, šestkratne svetovne prvake. Ne le da je bilo 2:0 za rise, bliže je bil celo rezultat 3:0 ali 4:0 kot pa zasuk hokejske velesile. Toda Slovenci niso zdržali. V zadnji tretjini so jih olimpijski prvaki iz Nagana '98 povozili in tekmo naposled celo prepričljivo dobili s 6:2 (0:2, 1:0, 5:0).

Spet nam, kot v porazu proti Kanadi, ostane tisti dober občutek, da naši fantje znajo igrati odličen hokej. A takšni prebliski bodo v boju za obstanek med elito, v katerem smo v latvijski skupini še edini brez točk, premalo. Če je do tokratnega spopada edina slovenska gola, oba Kanadi, dal Jan Drozg, je proti Čehom še tretjega mariborskega dodal Miha Verlič v 8. minuti tekme. Ko je Jan Urbas v 12. minuti povišal vodstvo in tekmeci vse do finiša druge tretjine niso zmogli premagati vratarja Luke Gračnarja, se je že zdelo, da se bliža senzacija.

Slovenija je na štirih prejšnjih tekmah na svetovnih prvenstvih s Češko vselej izgubila. Da se je tudi tokrat končalo tako, je poskrbel Dominik Kubalik, napadalec Detroita iz lige NHL. V 39. minuti je dal svoj prvi gol, v 44. minuti je izenačil. Delo sta nadaljevala Roman Červenka (45.) in Michal Kempny (52.), Kubalik pa nam je za hat-trick v 58. minuti pospravil še plošček v prazna vrata. Pohod Češke, ki v Rigi igra s petimi enhaelovci in s kupom mojstrov iz močne češke extralige, je v 59. minuti končal Jakub Flek. Z očitno razliko v strelih na gol: 41 proti 20 za bronaste z lanskega turnirja.

"Ja, konec druge tretjine se je začelo," je pritisk Čehov pojasnjeval branilec Bine Mašič, 20-letni legionar na Finskem, ki je na ledu garal 19 minut in 51 sekund, več od njega sta igrala le Aleksandar Magovac in Blaž Gregorc. "Vedeli smo, da bodo šli po nas, a je bilo v naši predstavi preveč nihanja. Proti taki reprezentanci z igro gor-dol ne gre. Morali bi igrati brez pritiska, a nam ni uspelo, Čehi pa so rasli."

Časa za objokovanje ni, že jutri ob 15.20 je na vrsti Latvija. "Glave gor, spočit se in na polno," Mašič strne "taktiko" risov. "Latvija je dobra in še doma igra, mi pa smo proti Kanadi in Češki pokazali, da znamo." Nato Slovenija igra še v nedeljo s Slovaško in v ponedeljek s Kazahstanom. Preostane upanje, da bo zadnja tekma Slovenijo še držala v igri za obstanek. Kajti pred nocojšnjo zadnjo tekmo četrtega kroga, Švica - Slovaška, je vrstni red v naši skupini takšen: Kanada 11 točk, Češka 10, Švica 9, Latvija 5, Slovaška in Norveška po 4, Kazahstan 2, Slovenija 0. Vrstni red skupine v Tampereju pred nocojšnjo tekmo Danska - Nemčija: ZDA 12 točk, Švedska 11, Danska 8, Finska 7, Francija 4, Madžarska 2, Avstrija 1, Nemčija 0.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta