Cilj Kristjana Čeha: Ostati najboljši!

Bojan Bauman Bojan Bauman
24.02.2023 17:45

Svetovni prvak v metu diska pred sezono ni eksperimentiral. V nedeljo bo na mitingu v Domžalah prvič preveril pripravljenost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristjan Čeh: "Denarja nikoli ne bo dovolj, a ostajam skromen." 
Robert Balen

"Z isto ekipo želim ponoviti lanske dosežke - torej znova postati svetovni prvak v metu diska in zmagati na vseh tekmah diamantne lige." Tako je cilje za atletsko sezono, ki se začne z zimskimi meti to nedeljo v Domžalah, predstavil 24-letni Kristjan Čeh.

Podlago za še eno uspešno sezono si je nabral med pripravami, ki jih je opravil po večini v Estoniji, tri tedne je treniral tudi na Tenerifu. "Priprave so bile zelo uspešne, precej boljše kot lanske. Kaj pa bo to prineslo, še ne morem povedati," je o trenutni pripravljenosti ostal nekoliko skrivnosten Podvinčan. A je bilo že na prvi pogled jasno, da s trenerjem Gerdom Kanterjem pozimi nista počivala. Kristjan je izgubil nekaj kilogramov, hkrati je pridobil mišično maso: "Sem močnejši, tudi lažji. Pomembno je še, ali bom ob metih dovolj hiter, da bo disk spet letel daleč. Tega na treningih ni mogoče ugotoviti dovolj natančno."

S trenerjem sta lani sodelovala tudi na daljavo, saj je bil Estonec zelo zaseden. Kako je sodelovanje videti v tej sezoni? "Pravega dogovora še zmeraj nimava. Sodelovala bova tako dolgo, kot pač bova. Morda do konca moje kariere. Za zdaj nama gre dobro, imava uspehe," je pojasnil Čeh. Lani je na tekmovanja pogosto potoval sam. Je še zmeraj veliko prepuščeno njemu samemu ali se je tovrstna podpora izboljšala? "Ko sem v Estoniji, sva na treningih s Kanterjem nenehno skupaj. Tudi na Tenerife je odpotoval z mano. Ko nastopam v Sloveniji, sem sam in tu treniram po njegovih napotkih prek interneta. A zadnje čase sem redko v domovini, tako da sva s trenerjem veliko skupaj. Pogoji za trening so v Estoniji precej boljši kot v Sloveniji. Samo v Talinu imajo tri atletske dvorane."

Kanterja torej ne bo v nedeljo v Domžalah, kjer bo Čeh odprl sezono. Cilji pred to tekmo niso pretirano visoki. "V atletiki se prava sezona začne maja. Na prvi tekmi v zimskem delu vreme ne bo najboljše, napovedano je celo sneženje. A cilj je kljub temu z dolgimi meti potrditi dobro formo."

Na druženju z novinarji je Kristjan Čeh predstavil tudi svojo novo vlogo ambasadorja mladih atletov, zbranih v atletski akademiji. Ta deluje pod pokroviteljstvom agencije Proelium iz Maribora, kjer so v ta namen podpisali sponzorstvo s slovensko izpostavo Mastercarda. "Glede na to, kako pomanjkljivo podporo sem imel sam v rosnih letih ukvarjanja z atletiko, je takšna akademija zelo dobrodošla. V teh okvirih bom z veseljem mladim pomagal z nasveti," je dodal Čeh. Kakšne vrste pomoči je v mladosti pogrešal? "Kot mlad atlet sem prišel tudi v nekoliko napačne roke. Imel sem podporo staršev, a doma nismo bili bogati, zato me tudi niso mogli izdatno podpreti. Pogrešal sem predvsem prave informacije in nasvete o povsem življenjskih zadevah. Mladina takšnih nasvetov tudi danes nima na pretek."

Pred sezono je Čeh z Atletsko zvezo Slovenije podpisal novo pogodbo, ki mu je prinesla 9000 evrov pomoči, še 35 odstotkov te vsote je prejel njegov trener. To seveda ni edini denar, ki mu je na voljo. Tu so še sponzorji, nagrade na mitingih, nagrade ob osvajanju medalj na velikih tekmovanjih ... "Denarja nikoli ne bo dovolj, a ostajam skromen. Trenutno imam pokrite vse stroške za priprave. Imam kar dobre pogoje za delo in napredovanje," razkrije Čeh. Ni skrivnost, da si je v karieri za cilj postavil svetovni rekord v metu diska. Sedanji 74,08 metra je star že 37 let. Bo rekord ogrožen že letos? "Težko je napovedati novo rekordno znamko. Morda letos, morda čez štiri leta, pet," je dejal Čeh.

V Sloveniji ga bomo na začetku poletne sezone spremljali še na mitingu na Ptuju in na državnem prvenstvu. "Urnik mojih tekem še ni dokončen. Vsekakor bom nastopal na tekmah diamantne lige. Tam se šestkrat na leto merimo najboljši. Prva tekma v Dohi je že 5. maja," je še povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta