Čudež na Bernabeuu je prinesel še tretji finale med Realom in Liverpoolom

Miha Dajčman Miha Dajčman
05.05.2022 19:33

V Parizu 28. maja ob 21. uri bo ponovitev finalov lige prvakov iz let 2018 in 1981

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carlo Ancelotti je mojster lige prvakov, med navijači Reala iz Madrida pa velja za velikega frajerja.
Reuters

Fotografija Carla Ancelottija s cigaro, ki jo je ob proslavljanju osvojitve naslova španskih prvakov na družbenih omrežjih objavil trenutno najvrednejši član belega baleta Vinicius Junior in trenerja Real Madrida predstavlja kot velikega šefa, je v četrtek zvečer znova obkrožila splet. Italijanski strateg, ki je kot prvi osvojil prvenstva vseh petih najmočnejših nogometnih lig na stari celini, se je kot trener že petič uvrstil v finale lige prvakov in postavil nov rekord. Elitno tekmovanje je kot igralec že osvojil dvakrat z Milanom, ki ga je do dveh lovorik popeljal še kot trener, eta 2014 pa je bil najboljši še z Realom iz Madrida.

Kraljevi klub je v finalu lige prvakov slavil 13-krat v šestnajstih nastopih. S 3:1 je leta 2018 v Kijevu premagal tudi letošnje nasprotnike iz Liverpoola. Mohamed Salah si je po torkovem slavju proti Villarrealu zaželel, da bi se v finalu redsi maščevali Madridčanom. Spomnimo, takrat je branilec Reala Sergio Ramos s prekrškom ustavil Egipčana, ta pa je moral zaradi poškodbe igrišče zapustiti v solzah. Zdaj imajo varovanci Jürgena Kloppa priložnost, da v tretjem nastopu v finalu lige prvakov v zadnjih petih sezonah drugič slavijo. A da bi se Salah in soigralci lahko maščevali Špancem, so ti morali nadoknaditi zaostanek s 3:4 s prve tekme v Manchestru proti Cityju.

Varovanci Pepa Guardiole so na Santiagu Bernabeuu povedli v 34. minuti, na skupnih 5:3 je povišal Riyad Mahrez. Sinjemodri so bili še v zadnjih sekundah rednega dela obračuna na pragu finala v Parizu. A je sledil preobrat. Brazilec Rodrygo, ki je poleti 2019 v Madrid prišel za kar 45 milijonov evrov iz Santosa, je zatresel mrežo meščanov v 90. in 91. minuti. Ker v tej sezoni ne velja več pravilo gola v gosteh, je sledil podaljšek. "V tej majici se naučimo, da se vedno borimo do konca," je bil po preobratu navdušen 21-letnik, ki je (končno) upravičil veliko odškodnino izpred let. V 95. minuti pa je na sceno spet stopil Karim Benzema, izsilil prekršek za enajstmetrovko in jo tudi realiziral. Izkušeni napadalec je pri 34. letih dosegel deseti gol v izločilnih bojih lige prvakov to sezono, to je pred tem uspelo le njegovemu nekdanjemu soigralcu Cristianu Ronaldu.

Po veliki zmagi je 62-letni Carlo Ancelotti govoril o čudežni moči na Santiagu Bernabeu: "Zgodovina tega kluba nam pomaga, da vztrajamo, ko se zdi, da smo že odpisani. Ni jih bilo veliko, ki so verjeli v naš preobrat, a moji nogometaši so." Italijan se je v ključnih trenutkih tekme odločil, da zamenja kar tri ključne igralce na sredini; igro so zapustili Toni Kross, Luka Modrić in Casemiro. "Igrali so odlično, a ko ni več taktike, je ključna energija," je pojasnil svojo drzno, a pravilno izbiro.

Najtrofejnejša kluba v ligi prvakov (Real Madrid 13 naslovov, Liverpool sedem naslovov) se bosta tretjič merila v finalu, drugič bo finale v Parizu. Leta 1981 je v Parku princev z 1:0 slavil Liverpool, Madridčani so se za poraz maščevali leta 2018 v Kijevu. Kako bo tretjič, izvemo v soboto, 28. maja, ob 21. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta