Dirka po Franciji: Ne maščevanje, sladko olajšanje

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.07.2023 19:55

Ni še konec, šele začelo se bo. Tadej Pogačar je po katastrofalnem prvem dnevu v Pirenejih uprizoril izjemen povratek, ko je Jonas Vingegaard želel zapečatiti njegovo usodo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogi se je priklonil za bravurozno predstavo, zmago pa posvetil izbranki Urški, ki je po padcu na Giru zanj poškodovana stiskala pesti od doma.
EPA

Jumbo-Visma se je temeljito pripravila za napad od daleč, morda za odločilnega za celo letošnjo dirko po Franciji, čeprav je bila na sporedu šele šesta etapa. Za trenutek se je zdelo, da lahko gre Jonas Vingegaard, kot je šel Tadej Pogačar pred tremi leti proti Tignesu, ko je Danec hrabro napadel že proti vrhu slovitega Tourmaleta, ki je z 2115 metri druga najvišja točka letošnje pentlje, toda tega scenarija ni bilo na mizi. Povsem drugačen, prenovljen je bil po velikem porazu dan prej slovenski as. In ne le, da se je držal dve leti starejšega Danca, celo napadel ga je in se mu z jubilejno deseto etapno zmago na Touru približal na manj kot pol minute zaostanka. S konjsko injekcijo samozavesti Komendčan po dveh dneh Pirenejev odhaja na dva dneva "počitka", šele v nedeljo bo nova gorska etapa.

Pogiju je odleglo

"To ni bilo maščevanje, je pa sladko zmagati in zmanjšati zaostanek. Malce mi je odleglo, veliko bolje se počutim," je povedal Tadej Pogačar. A ni bil ves dan tako vedrega razpoloženja. Ko je šla karavana v gorah na špansko-francoski meji edinkrat čez magičnih dva tisoč metrov, je bil precej zaskrbljen. Nizozemska ekipa je tako močno navila tempo, da je ostal sam ob Vingegaardu in njegovih dveh pomočnikih, že za Primoža Rogliča nepogrešljivem Seppu Kussu in novincu Wilcu Keldermanu. "Kdo pa ne bi bil zaskrbljen? Njegova predstava dan prej je bila neverjetna. Mislil sem 'spet se bo zgodilo, kar se je včeraj. Lahko spakiramo in gremo domov.' Ampak kar udobno sem se počutil za njim, lahko sem mu sledil in ga na koncu še napadel."

Če bi Vingegaard sam prišel na Tourmalet, od koder je bilo do cilja še 50 km in kjer ga je čakal izjemni Wout van Aert iz ubežne skupine, bi si najbrž privozil ogromno razliko. In za Tour 2023 bi že rekli, da ga je konec. Več kot dve minuti in pol je v cilju zaostala rumena majica, ki je izpadla iz boja v ključnem trenutku. "Epski dan je bil z mitskimi vzponi. Užival sem v rumeni majici, čeprav sem jo moral predati. Ko je Jumbo navil tempo na Tourmalet, sem vedel, da bodo naredili nekaj norega. Želel sem se držati glavnih favoritov, bil sem v pravem položaju in pripravljen, da se začne, ampak potem sem se lahko le še boril za življenje," je bil nemočen Jai Hindley. A v skupnem seštevku ima še vedno spodoben zaostanek. Ni še izpadel iz igre, sploh, če bo šlo komu kaj narobe.

Poraz blažil z rumeno majico

"Raje bi imel dve minuti prednosti kot 25 sekund, toda vedno je bolje biti spredaj in v rumeni majici. Izjemno vesel sem, da jo spet imam," je povedal Jonas Vingegaard. Povratek Pogačarja ga ni presenetil. "Napad na Tourmaletu me je stal ogromno energije. Tadej je bil zelo močan in si je zaslužil etapno zmago. Preostanek Toura bo izjemno zanimiv," je dejal Danec, ki ga je obisk francoskega predsednika Emmanuela Macrona spomnil na lansko 18. etapo, ko je v rumeni majici na Hautacamu slavil še etapno zmago. "Zaželel mi je srečo," je dodal. Tokrat jo bo krvavo potreboval, saj je do Pariza še dolga pot.

A že v naslednji, sedmi etapi do Atlantika mu bo prišla prav. Sicer je namenjena sprinterjem, toda veter lahko naredi škodo v karavani. Ta bo startala v Mont-de-Marsanu in po 170 km dosegla nov dom nekdanjega mariborskega nogometaša Žana Vipotnika - Bordeaux.

Rezultati 6. etape, Tarbes-Cauterets-Cambasque, 144,9 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 3.54:27 (povp. hitrost 37,1 km/h), 2. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo-Visma) +0:24, 3. Tobias Johhanessen (Norveška/Uno-X) 1:22 ... 6. Jai Hindley (Avstralija/Bora-Hansgrohe) 2:39, 147. Matej Mohorič (Bahrain Victorious), 32:17, 154. Luka Mezgec (Jayco-Alula) 32:24; vrstni red: 1. Vingegaard 26.10:44, 2. Pogačar +0:25, 3. Hindley 1:34, 4. Simon Yates (Velika Britanija/Jayco-Alula) 3:14, 5. Carlos Rodriguez (Španija/Ineos) 3:30, 96. Mohorič 1.12:13, 138. Mezgec 1.28:34.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta