Dirka po Lombardiji: Da bo lov na rekorde še težji

Uroš Gramc Uroš Gramc
11.10.2024 06:30

Tadej Pogačar za zaključek sanjske sezone po četrto zaporedno lovoriko na klasiki odpadlega listja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neilson Powless ni prepričan, da si bo opomogel za spopad s Tadejem Pogačarjem. 
EPA

Še sobotna dirka po Lombardiji in podčrtali bomo najuspešnejše leto za slovensko kolesarstvo. Vse tri tritedenske dirke, mavričasta majica, preizkušnja Liege-Bastogne-Liege, so le največje lovorike, ki jih je - z izjemo Vuelte s Primožem Rogličem - osvojil Tadej Pogačar. In če prvi kolesar sveta doda četrto zaporedno slavje na klasiki odpadlega listja, bo še težje loviti mejnik. 

Ogrevanje za zadnji spomenik leta, edini jesenski, so bile italijanske dirke nižjega ranga. Sobotno po Emiliji je prav tako dobil 26-letni Gorenjec, torkova po treh dolinah Vareseja je bila zaradi nalivov prekinjena, četrtkova Gran Piemonte pa je bila zadnji test za ene in kar zaključek sezone za druge. Zmagovalec Američan Neilson Powless (EF Education-EasyPost) ni bil prepričan, da bo po 43-kilometrskem samostojnem pobegu povsem okreval za 252-kilometrsko traso od Bergama do Coma z osmimi kategoriziranimi vzponi (sicer jih je še več) in kar 4800 višinskimi metri. Desetouvrščeni Matej Mohorič pa najtežjo klasiko, zanj preveč gorato, najraje izpusti. Si je pa več obetal od Gran Piemonta, saj je predlani osvojil drugo mesto, a mu je tik pred napadom Američana počila zračnica in je šlo precej energije za ponovni priključek. Njegov moštveni kolega pri Bahrainu Matevž Govekar je na najtežjem vzponu ostal v ozadju in je s tretjim mestom v tretji skupini (skupno 46.) sprintal bolj za trening.

Lombardija ponuja kopico še težjih klancev. Tisti do cerkvice Madonne del Ghisallo, zavetnice kolesarjev, je simbol dirke, a tudi zaradi naklonjenosti legendarnih Gina Bartalija in Fausta Coppija, ki je s petimi zmagami rekorder. Pogačar je v družbi šesterice s tremi lovorikami in se lahko pridruži Alfredu Bindi z eno več ter sedmerici, ki je slavila v mavričasti majici. Najbrž najbolj ganljiva zmaga na "jesenskem dvojčku" je bila ob stoti obletnici Il Lombardie leta 2006, ko je Paolo Bettini v tem kratkem času vmes v prometni nesreči izgubil brata.

Še nekaj podatkov za orientacijo: Madonna del Ghisallo je 80 km do cilja (tako dolg solo beg je Pogi uprizoril na Strade Bianche), vrh najtežjega vzpona Colma di Sormano (13,1 km, 6,1 odstotka naklona) je na 210. kilometru, od 2,7-kilometrskega San Ferma della Battaglia pa je do cilja le pet kilometrov, cesta se pretežno spušča. Na startu bo od Slovencev še Jan Tratnik.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta