Dončić in Čančar spet v reprezentanci; slednji oster: "Ste nam že vi povedali, da smo bili sramota"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
29.07.2023 17:49

Slovenski košarkarski reprezentanci sta se pridružila NBA-jevca Vlatko Čančar in Luka Dončić. Prvega je nekaj novinarskih vprašanj zmotilo, drugi pa je postal novi kapetan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobo

"Poletje je bilo kar dolgo zame. Sem pa zelo vesel, da sem nazaj v reprezentanci. Lep preostanek poletja bo; veliko treningov, veliko tekem," je na tiskovni konferenci, na kateri je nastopil skupaj z drugim slovenskim NBA-jevcem Vlatkom Čančarjem, dejal Luka Dončić. "Ampak hvala bogu, da je bil samo en trening ..." se je pridušal Čančar: "Ja, čas za počitek je pri koncu, zdaj pa gremo na polno ..." Tudi on je dodal, da mu je igranje za reprezentanco čast: "Dokler bomo zdravi, s tem ne bo težav. Kar pa se tiče ciljev; najpomembneje je, da ostanemo zdravi. Ne bi radi, da se poškodujemo in bi bili v prihodnje omejeni." Zakaj njegov moštveni kolega pri Denverju Nikola Jokić za svojo, srbsko reprezentanco ne želi igrati, ni komentiral: "To je vprašanje za Jokića."

Ne bi bilo treba vprašati

Še bolj so šla Čančarju na živce nekatera druga novinarska vprašanja. Ko je sedmo silo zanimalo, kakšen je spomin na zadnje EP oziroma ali je lahko neuspeh proti Poljski v letošnjem projektu dodatna motivacija, je odgovoril: "Ne gledam preveč nazaj. Tudi ko smo osvojili EP, se s tem kasneje več nisem prav veliko ukvarjal. Novo leto, nova ekipa, novo tekmovanje … Prvič sem na SP, zato nikoli ne vem, kaj se lahko zgodi. Motivacijo pa lahko črpam iz večih virov. Ni se nam treba spominjati … Ste nam že vi dovolj povedali, da smo bili sramota." Zmotilo ga je tudi vprašanje, če bi morali biti tekmeci že v lanskem pripravljalnem obdobju tako močni kot letos (ZDA, Španija, dvakrat Grčija ...), da bi se, kot je takrat ubesedil selektor Aleksander Nikolić, ekipa že prej srečala z učinkom poraza: "Noben ne bi rad izgubljal. Za to vprašanje bi bilo bolje, da bi ga izpustili." Pri tem je dodal, da je super, da bodo tekme tako močne.

Bolj spravljive volje je bil ob enakih vprašanjih novopečeni kapetan. Ja, Dončić bo nasledil Gorana Dragića, ki se je reprezentančno upokojil, in Eda Murića, ki je poškodovan: "Tako Dragić kot Murić sta mi bila v tej vlogi vzornika. Po pogovorih s trenerji in igralci smo se odločili, da prevzamem to njuno vlogo. Vsekakor pa bomo oba zelo pogrešali. Gorana Dragića bo težko nadomestiti. Tisto EP 2017 je dal celi Sloveniji. Tudi Edo Murić je bil pravi mož za v garderobo." Čeprav bo prvič nosil kapetanski trak, pa se Dončić ne bo prvič srečal z vodjo liderja: "Že v Dallasu jo imam, pa tudi ves ta čas malo že v reprezentanci." Kaj posebej se, kot pravi, na vlogo ne pripravlja: "To pride sproti. Tega se ne da naučiti, kdaj je treba povzdigniti glas in kdaj ne."

Trener ga 'tera', on uživa

Se je pa že navadil na to, da v tem delu leta svet obkrožajo njegove fotografije, ljudje pa ugibajo, ali se je poredil ali pa je v formi, kot še nikoli doslej. In sodeč po tem tudi napovedujejo nadaljnje (ne)uspehe. In tako je tudi letos. Dončić odgovarja: "To se itak ves čas vrti, tega niti ne spremljam. Me je pa letos (kondicijski trener) Anže Maček res 'teral', tako da ga lahko kar pohvalite!" Kot kaže, Dončiću nobeno mučenje ni odveč, prav nasprotno: "Na reprezentančne priprave niti ne gledam kot na priprave. Predstavljajo mi užitek, zato tudi hodim sem. S fanti se imamo v redu, razumemo se." Še toliko bolj je lačen tekem, ker je s sezono končal že 10. aprila, zato že komaj čaka na spopade s prej omenjenimi velesilami: "Dobro je, da vidimo, kjer smo. Grki so res močna reprezentanca."

Z njimi se bo Slovenija udarila v sredo ob 20.30 pred razprodanimi Stožicami. "To se dobro sliši. Prejšnja leta je bilo lepo igrati pred polnimi tribunami," se že veseli Dončić, ki je navijačem namenil še posebno zahvalo: "Navijači so bili zmeraj tam za nas. Res so dobri. Tudi zato nam pripravljalne tekme, ko se napolnijo cele Stožice, toliko pomenijo. Žal mi je samo, da ure na Japonskem (Slovenci bodo igrali ob 13. uri po slovenskem času) ne bodo najbolj ustrezale." Dončića negativni odzivi javnosti po zadnjem neuspehu na evropskem prvenstvu niso tako motili kot Čančarja: "Poraz se zgodi. To ni bila zadnja tekma, ki smo jo izgubili, niti prva. Letos je ekipa drugačna - nekateri smo ostali isti, nekateri so novi. Tudi nove pomočnike imamo. Osredotočamo se na to, kaj bo zdaj, ne pa več na to, kar je bilo."

Šampionski prstan že v izdelavi

Seveda pogovor z NBA-jevcema ni mogel miniti brez vprašanj o ligi NBA. In tudi tu je omemba, da v končnici ni veliko igral, Čančarja zmotila: "Saj veste, kako je z mojimi minutami v NBA." Kaj je s tem mislil, ostaja enigma, je pa nadaljeval: "Ker v Denverju nimam ravno velike vloge, mi je reprezentanca samo dodaten fokus. Če ne bi bil lačen košarke, ne bi bil zdaj tu." No, vsaj uspehov ni ostal lačen. Kot je znano, je z Denverjem postal NBA-prvak, kar še vedno ostaja velika Dončićeva želja. "Tudi zato je lepo od njega, da mi je čestital, ni pa bilo tu nobenega zbadanja," priznava Čančar, ki smo ga pobarali, naj uspeh primerja z osvojitvijo naslova prvaka iz leta 2017: "Lahko bi primerjal, a je leto 2017 že tako daleč nazaj ... Slabo se že spomnim. Kar se pa tiče NBA-naslova; to mi je največji cilj." Dosežek, je najbrž želel povedati. Šampionski prstan za ta uspeh bo prejel ob začetku naslednje sezone: "Prav v minulih dneh sem bil v Zagrebu, kjer smo mi vzeli mero za prstan. Na desni roki bo."

Precej drugače se je, dva meseca pred Čančarjevo, končala Dončićeva NBA-sezona, v kateri je Dallas ostal brez končnice. "Ne morem reči, da me klubska sezona dodatno motivira za reprezentanco, bolj me je jezila. Ne glede na klubsko sezono je cilj z reprezentanco vedno enak - na vsako prvenstvo gremo z namenom, da ga osvojimo. Kar se zgodi, je drugo ..." pravi Dončić, ki ga je te dni v Ljubljani obiskal tudi klubski trener Jason Kidd: "A nisva se pogovarjala nič takega. Malo o tem, kar smo delali poleti, sicer pa bolj malo o košarki." Seveda zvezdnik Dallasa z enim očesom spremlja tudi, kakšne kadrovske rošade se dogajajo v njegovem klubu. Spomnimo; odšli so nekdanji košarkar Olimpije Davis Bertans, Reggie Bullock, Justin Holiday in MyKinley Wright IV, prišli so Grant Williams, Dante Exum, Seth Curry in Mike Miler Jr., pogodbo sta podaljšala Kyrie Irving in Dwight Powell. "Mislim, da smo v klubu storili prave korake, a še vedno lahko kdo pride ali gre. Ne razmišljam še o tem, saj sem zdaj z mislimi pri reprezentanci," zaključuje Dončić, ki je že tudi napovedal, da bo pisal ali poklical Dirka Nowitzkega. Nemec bo namreč 12. avgusta postal član košarkarske hiše slavnih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta