Ema Klinec dvakrat na stopničkah: Res sem vesela te konstantnosti

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
29.01.2023 20:45

Dvakrat najboljša v kvalifikacijah, dvakrat najboljša v finalu - a zaradi skokov v uvodni seriji Ema Klinec iz Hinterzartna prihaja z "le" dvema drugima mestoma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že na silvestrski turneji je nakazala dobro formo, v tem koledarskem letu pa se je Ema Klinec že štirikrat uvrstila na drugo stopničko odra za zmagovalke.  
Sašo Bizjak

Bolj ko se bliža svetovno prvenstvo, v boljši formi je aktualna prvakinja na mali skakalnici Ema Klinec. Če bi v njenem športu štele kvalifikacije, bi se iz Hinterzartna vrnila z dvema zmagama. Enako bi bilo, če bi šteli le skoki v finalni seriji. A Klinčeva ima eno veliko slabost – rezultate v prvi seriji. Samo zaradi tega je tako v soboto kot v nedeljo osvojila "le" drugo mesto. V soboto ga je napadla s šestega po prvi seriji, v nedeljo s petega. Prvi dan je zaostala za Nemko Katharino Althaus, drugi dan za Norvežanko Anno Odine Stroem, ki je v prvi seriji s 112,5 metra popravila sobotni rekord skakalnice, ki ga je Klinčeva postavila pri 108 metrih.

Čeprav so se ji torej glavne nagrade za las izmuznile, je lahko 24-letna Gorenjka zadovoljna z doseženim. Zanjo so to bile skupno že 19. in 20. stopničke v svetovnem pokalu, v tem koledarskem (!) letu pa je bila že štirikrat druga. Le še zmaga manjka za piko na i, a spomnimo; pred svetovnim prvenstvom v Oberstdorfu 2021 na računu ni imela še nobene, pa je tam prišla do zlata.

"Že dolgo nismo bili tu. Skakalnica je prenovljena. V soboto sem mogoče presenetila tudi sebe, res sem dobro odskakala. Že kvalifikacijski skok je bil super. V prvem skoku sem naredila staro napako, napadla sem v počepu, v finalu pa sem vedela, kaj moram narediti, in uspel mi je zelo dober skok," je bila vesela sobotnega drugega mesta in si zaželela, da bi nadaljevala takšne skoke, uživala in bila mirna še v nedeljo. In zgodba se je ponovila: "Ponovno super skoki. Res sem vesela te konstantnosti. Na štirih skokih od šestih tu sem bila najboljša. Zdaj pa si bo treba še zaupati, tako kot sem si pri vseh teh skokih. In upam na najboljše. Res lep vikend je za mano. Zdaj grem z dobro voljo naprej v Willingen leteti oziroma nabrati čim več metrov."

Ja, dekleta se bodo konec tedna pridružila moškim v Willingenu, kjer je lani slavila Nika Križnar. A drugi najboljši skakalki lanske sezone in najboljši predlani letos ne gre tako dobro od nog. V Hinterzartnu je ostala brez uvrstitve med najboljših deset, bila je 11. in 18., tik pred veteranko Majo Vtič, ki je v petek dopolnila 35 let in nato dosegla 17. in 19. mesto. Kaj gre narobe pri Križnarjevi? Da ji ni bila naklonjena loterija z vetrom, je dejala v soboto, v nedeljo pa je njen nastop ocenil le trener Zoran Zupančič: "Nika je bila malo bolna in ta vikend mora pozabiti. Prejšnji treningi so bili čisto normalni in upam, da bo to znala odklopiti." V skupnem seštevku je Klinčeva (635 točk) po novem pred Križnarjevo (602) na četrtem mestu, vodi Avstrijka Eva Pinkelnig (1096).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta